Nejlepší jarní voda už sice odtekla, život na řekách přesto opět ožívá

11. květen 2020

V době postupného rozvolňování restriktivních opatření během koronavirové pandemie se lidé s o to větší chutí vracejí do normálního života. A ožívají také české řeky. Životní partneři si třeba už můžou prověřit spolupráci na kánoích.

Podobné překážky jako herci a životní partneři Josef Abrhám s Libuší Šafránkovou v komedii Svatební cesta do Jiljí nemusí zájemci o vodáctví v Ostravě na řekách Ostravici nebo Odře překonávat. Pět kilometrů jízdy z loděnice Tzunami do městské části Koblov zvládnou i naprostí amatéři.

„Už jsme měli dvě lodi půjčené. Byl tady jeden dětský oddíl z Bohumína, takže zájem tady je. A my jsme pro děti připravili takovou turistickou akci – tím, že nebyly delší dobu na vodě, tak jsme se taky svezli do toho Koblova,“ popisuje předseda vodáckého klubu Tzunami Ostrava Dušan Vavrla pomalý návrat k normálu i na řekách.

Vodáci ale ztratili pro svůj sport dva nejvydatnější měsíce. „Propásli jsme tu nejkrásnější vodu, která byla v období zákazu. Kromě toho, že bylo vody hodně, bylo i nádherné počasí. Teď je počasí taky pěkné, ale vody je tak na hraně,“ dodává Vavrla.

Návrat k závodění

Vodácký oddíl Tzunami Ostrava už nemá v tréninku vůbec žádná omezení a brzy se vrátí i k závodění. „Dnes už na vodě trénujeme naplno. Jediné omezení jsou tak závody, které jsou zrušené do 19. května,“ připomíná předseda vodáckého klubu.

A na odemčené české řeky se pomalu vrací život, nejen závodníci, ale i amatéři. „Příroda nám je na chvilku zavřela, ale vidím, že se to vrací do normálu. A myslím si, že o prázdninách bude putování po českých řekách opět tak, jak má být,“ těší Dušana Vavrlu za všechny vodáky.

Spustit audio