Nejlepší basketbalové kluby se stěhují na jih Čech na finále poháru

6. únor 2014

Jindřichův Hradec a České Budějovice od čtvrtka do soboty hostí Final Poháru České pošty. Zatímco v Jindřichově Hradci, kde připravují finále, hrají místní Lions nejvyšší soutěž Mattoni NBL, v Českých Budějovicích Tygři nikoli. A tak je Final 8 pro českobudějovické příznivce basketbalu o to větší svátek.

V Českých Budějovicích odehrají dva čtvrtfinálové zápasy, stejná porce čeká halu v Jindřichově Hradci. V pátek zvládnou basketbalisté semifinále, po jednom v každém městě a finále je situováno do města u rybníku Vajgar.

Není úplně jednoduché pochopit, kdo má právo hrát pohárové Final 8. Šéf pořadatelské klubu v Českých Budějovicích Tomáš Hejpetr vysvětluje: „Šest nejlepších týmů Mattoni NBL po základní části plus Jindřichův Hradec a nejlepší tým ze základních kol Českého poháru.“

To znamená, že turnaj si zahraje také Valašské Meziříčí, které je historicky prvním druholigovým týmem, jemuž se podařilo postoupit na závěrečný turnaj Final 8. Na cestě za největším klubovým úspěchem zvládli hráči Valašského Meziříčí vyřadit tři druholigové a dva prvoligové kluby.

V Českých Budějovicích se nejvyšší soutěž, tedy Martini NBL nehraje, přesto se vrcholný turnaj odehraje právě tady a Tomáš Hejepetr má po ruce důvody. „Byli jsme oslovení Jindřichovým Hradcem a basketbalovou asociací. V červnu se nám povedl turnaj tři na tři,“ vysvětluje zástupce pořadatele.

Čtěte také

Final 8 se odehraje podle nového systému. „Model pořadatelství je nový. Vždycky to pořádají dvě města, aby se trošku zvýšila propagace, tak jsme na to kývli,“ říká Hejpetr, který se svým týmem okamžitě zahájil přípravy.

Snem Tomáše Hejpetra je, aby turnaj měl důstojnou kulisu. „Rád bych diváky pozval. Začátek prvního čtvrtečního utkání je v 15 hodin. Oslovíme i školy, abychom do Všesportovní haly dostali hodně děcek a mládeže,“ plánuje šéf budějovického basketbalu.

Chystá se i hodně hráčů z mládeže

Je pravda, že členové mládežnických týmů českobudějovických Tigers už se na turnaj chystají. Podle šéftrenéra mládeže Marka Kosa jim osobní účast na Final 8 může být jen ku prospěchu.

„Vzhledem k tomu, že tu uvidíme nejlepší mužstva z České republiky, tak ti malincí zjistí, jakým způsobem se hraje, uvidí naše bývalé odchovance hrát. Na ty starší to může působit motivačně, kam až se můžou dostat,“ věří Marek Kos.

„Bereme to tak, že, stejně jako červnová akce, bude i tato větší celorepublikovou akcí. Rádi ten basketbal zpopularizujeme,“ dodal ředitel turnaje Final 8 Poháru České pošty Tomáš Hejpetr.

Final 8 Poháru České pošty
autoři: kaj , vman
Spustit audio