Nejhůř se k civilistům v Izjumu chovali proruští separatisté, popisuje zvláštní zpravodaj Dorazín

21. září 2022

Ve městě Izjum na východě Ukrajiny dál vyzvedávají těla z hromadného pohřebiště nalezeného potom, co se z oblasti narychlo stáhly ruské okupační jednotky. „Hrobů je tam 445 a nacházejí se další, ale v některých je více lidí, takže je pravděpodobné, že počet obětí bude vyšší než 445. Plus 17 vojáků z masového hrobu,“ přibližuje zpravodaj Martin Dorazín, který se přímo z místa vrátil.

Hroby jsou označené dřevěnými kříži, na většině z nich chybí jména. „Tam, kde byla jména a data narození, jsou to často lidé velmi staří, kteří mohli zemřít už na začátku toho konfliktu v době, kdy Rusové dobývali Izjum. Pak tam jsou mladší lidé, kteří bezpochyby zahynuli během ostřelování. A třetí kategorií jsou lidé, které Rusové mučili,“ popisuje.

Čtěte také

Některá těla mají spoutané ruce, jsou bez hlavy nebo jinak znetvořená, někteří byli mučeni elektrickým proudem. Exhumace budou trvat ještě několik dní, pracují zde týmy kopáčů, expertů i soudních lékařů za asistence prokurátorů a policistů ze zvláštního oddělení policie pro válečné zločiny v Kyjevě.

V mučírnách prý končili lidé, které udali jejich sousedi nebo o nich Rusové věděli, že se po roce 2014 účastnili takzvané protiteroristické operace na Donbasu, příslušníci policie, úředníci a proukrajinští aktivisté.

Nejhorší zážitky mají lidé ze setkání s bojovníky ze separatistických republik.
Martin Dorazín

„Nebyla to jedna vyšetřovna, ale po městě, jak mi říkali místní, byly další ve sklepích. Teď tam pracují kriminalisté a zajišťují stopy, protože Rusové neměli tolik času je zahladit, z města zmizeli z večera na ráno,“ uvádí zpravodaj.

Mobilizace strach nebudí

Dorazín popisuje, že dříve padesátitisícový Izjum se během okupace změnil v jednu velkou vojenskou základnu a pohyb po městě byl prakticky nemožný.

Putin řekl, že Rusko může nasadit všechny zbraně včetně jaderných.
Martin Dorazín

„Nejhorší zážitky mají lidé na setkání s bojovníky separatistických republik, a to se potvrzuje i na jiných místech Ukrajiny. Rusové se snažili chovat víceméně lidsky, ale Burjati se chovali jako zvířata. Ti nejhorší byli často opilí nebo zdrogovaní příslušníci doněckých a luhanských milic. Vykrádali byty, zabavovali auta, co se jim zalíbilo, to si vzali. Před těmi se v Izjumu měli na pozoru,“ popisuje novinář.

Úspěšná ukrajinská ofenzíva prý mezi obyvatelstvem vyvolala opatrný optimismus. A i ve středu vyhlášená částečná mobilizace v Rusku se na Ukrajině setkává spíše s ironickými a posměšnými reakcemi.

Čtěte také

„Z těch komentářů je zřejmé, že budou pokračovat v boji a nenechají se zastrašit. I vojenští odborníci si uvědomují, že mobilizovat 300 tisíc lidí a nahnat je na Ukrajinu by pro ně byla sebevražda,“ upozorňuje Dorazín – podle internetových vyhledávačů se teď prý Rusové nejvíce zajímají o to, jak se vyhnout mobilizaci nebo opustit zemi.

Vyhlášená referenda na separatistických územích jsou pak vnímána jako zoufalý pokus Ruska na poslední chvíli zvrátit nepříznivý vývoj. „Ukrajinci se teď bojí spíš té ruské reakce, pokud budou dál útočit na území, která jsou ,jejich‘. Putin řekl, že Rusko může nasadit všechny zbraně včetně jaderných. To trochu nervozitu vyvolává, ale obranou válku ze strany Ukrajiny to nezastaví,“ uzavírá zpravodaj.

Poslechněte si záznam v Interview Plus. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , ert
Spustit audio

Související