Nejhůř bylo za války, říká ředitel pražské zoo

Pražská zoologická zahrada zahajuje letos svou 80. sezónu. V novém seriálu se dozvíme nejen zajímavosti z její historie, ale seznámíme se také s významnými lidskými i zvířecími osobnostmi, které ji na její cestě provázely. Nejen na to, jak budou vypadat oslavy, které vyvrcholí v září, jsme se zeptali ředitele pražské zoologické zahrady Miroslava Bobka.

Jak pražská zoo oslaví 80. výročí svého založení?

Chceme otevřít nově zrekonstruované Gočárovy domy. Jejich vznik se datuje do doby, kdy se začal proces zakládání pražské zoologické zahrady trošku víc rozbíhat. Mimochodem u jejich otevření bude také zpěvačka Zora Jandová, která je příbuzná s profesorem Jiřím Jandou, zakladatelem Zoo Praha.

Hned na úvod sezóny chceme také pokřtít knížku Ondřeje Suchého, která mapuje historii pražské zoologické zahrady z pohledu slavných osobností minulosti. V této souvislosti nelze nezmínit vztah Vlasty Buriana k pražské zoo. Daroval jí totiž první lachtany – Batula a Hýtu.

Mezi prvními obyvateli pražské zoo byli díky Vlastovi Burianovi i lachtani Hýta a Batul

Zařídil u obchodníka se zvířaty Hagenbecka jejich dovoz, zaplatil je a pak je také pokřtil. Součástí letošních oslav proto bude také odhalení pamětní tabulky u pavilonu lachtanů, kterou chceme připomenout vztah Vlasty Buriana k Zoo Praha.

Kdy bylo podle vás zoo nejlépe a kdy nejhůře?

Nejhůře jí bylo nepochybně za války, kdy zaměstnanci třeba pořádali cirkusová představení, aby vůbec bylo na krmení pro zvířata. Toto nesmírně obtížné období však na druhou stranu posloužilo k tomu, aby vznikl generel – plán rozvoje pražské zoologické zahrady, který byl naplňován po desítky následujících let.

Těžké chvíle zažila zoo i během povodní, které ji postihly vícekrát. Poslední povodeň z roku 2002 byla skutečně fatální. Ovšem i povodně přinesly nakonec něco dobrého. Třeba v tom, že vzbudily zájem o pražskou zoo a umožnily její další rozvoj.

Profesor Jiří Janda, první ředitel Zoo Praha, se slonem Baby

A kdy byly ty nejlepší doby? Vždycky se říká, že dobré doby už tu byly, ale já doufám, že to platit nebude. Například bouřlivý rozvoj po posledních povodních je jednou z nejsvětlejších kapitol historie pražské zoologické zahrady.

Co je pro provoz zoologické zahrady nejdůležitější?

Jsou to samozřejmě její zaměstnanci – chovatelé a všichni, kdo pracují se zvířaty, ale bezpochyby také podpůrné složky, ať už to jsou ekonomové, účetní, pracovníci marketingu a podobně. A pak návštěvníci. Zoologická zahrada bez návštěvníků, a co si budeme povídat, také bez vstupného a bez toho, že návštěvníci utrácejí, by dost dobře nemohla fungovat. A asi by ani neměla smysl.

autor: kvm
Spustit audio