Nejhorší situace v souvislosti s koronavirem je v Královéhradeckém kraji stále na Trutnovsku

15. únor 2021 10:19

V kraji bylo podle nedělních statistik hygieniků celkem 8600 aktivních případů koronaviru. nejhorší situace zůstává na Trutnovsku. Tam hygienici evidují 2537 lidí s onemocněním covid-19. Celkem 1064 lidí s koronavirem už v kraji zemřelo. Na hranici kapacit dál zůstávají i krajské nemocnice. Aktuální statistiky zjisťoval reportér Tomáš Lörincz.

Situace o vikendu byla o něco lepší než v polovině minulého týdne, kdy musely nemocnice poměrně velké množství pacientů převážet i mimo Královéhradecký kraj. V sobotu bylo v nemocnicích krajského zdravotnického holdingu volných 58 standardních a čtyři intenzivní lůžka.

Čtěte také

V neděli tento počet zase o něco klesl, standardních lůžek bylo večer k dispozici sedmačtyřicet, intenizvní jediné - paradoxně v nemocnici v Trutnově, ve které je dlouhodobě situace velmi špatná. Stále platí, že se situace mění z hodiny na hodinu a zatím se nedá tvrdit, že nemocnice rozhodně ještě nemají to nejhorší za sebou.

O celkovém počtu pacientů v Královéhradeckém kraji už jsme mluvili, jak to vypadalo v posledních dnech s denním přírůstkem? Je celkový trend aspoň trochu příznivý?

Situace byla v pátek a v sobotu o něco lepší, než ve třech předchozích dnech kolem poloviny týdne, ale jinak se nedá říct, že by se situace výrazně měnila k lepšímu.

Studenti lékařské fakulty na oddělení JIP

Graf počtu denních přírůstků má výkyvy oběma směry, v některých dnech je případů víc než je průměr, jindy méně - ale celkově je nárůst počtu případů zhruba setrvalý.

Vláda na žádost hejtmanů prodloužila nouzový stav, který bude platit do konce února. To mimo jiné znamená pokračující uzavírku okresu Trutnov.

Čtěte také

Je to přesně tak, opatření na silnicích na vjezdu i na výjezdu zůstávají stejná a překročit hranici okresu bude dál možné pouze v přesně vymezených případech.

Dál také platí, že lidé na Trutnovsku musí na veřejnosti chodit pouze v chirurgických rouškách nebo respirátorech FFP2. Hasiči zavezli v pátek do okresu půl miliónu roušek, které distribuují radnice v malých obcích a během dneška také města Vrchlabí, Trutnov a Dvůr Králové nad Labem.

Zatímco ve Dvoře Králové si roušky budou moci vyzvednout především sociálně slabí, třeba radnice v Trutnově plánuje rozdávat roušky všem bez ohledu na sociální situaci.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související