Nejen nad britskými knihovnami se stahují mračna

Ve Velké Británii každým rokem vyjde zhruba 206 tisíc titulů nových knih. Británie je v tomto ohledu momentálně na druhém místě na světě. Česká republika je s více než deseti tisíci nově vydávanými knižními tituly ročně na 28. místě. Jistě nikoho nepřekvapuje, že jen zlomek nových knih se objeví na regálech veřejných knihoven. Ve věku internetu knihovny vypadají jinak než před několika lety. A mnohé z nich zanikají.

V televizním detektivním seriálu New Tricks – Nové triky – přijde jeden ze tří kolegů-detektivů do veřejné knihovny, kde je hluk hrajících si dětí a maminek, a vykřikne na celý sál: „Ticho, jste v knihovně!“ Ale stěží kdo si ho všimne. Ve veřejné knihovně totiž asi už dlouho nebyl.

Hluk dětí a maminek, čtení ve skupinkách, zpěvánky a jiné kulturní akce přímo v sále kolem počítačů napojených na internet – to je změna v britských knihovnách dneška. V nové knihovně ve Waltonu na Temži tomu není jinak.

Funkce knihoven se ve věku internetu mění. Dotklo se to už i knihovny ve Waltonu nad Temží

Můj soused, důchodce Bill Botting, do knihovny chodí častěji než já. Co ho tam nejvíc zajímá? „Hlavně knihy – fikce, zejména historické romány a také audioknihy. Knihovny však dnes musí soutěžit s knihkupci jako Waterstones, kde si můžete koupit i levné audioknihy, videa nebo cédéčka,“ vysvětluje Bill Botting.

Místní knihovny proto nabízejí za poplatky audioknihy, které načítají sami autoři nebo nejlepší herci. Přišlo mi to jako příběh z 50. let minulého století, kdy jsme v Liberci coby děti seděly s tatínkem a maminkou kolem rádia a poslouchaly čtení knih o Bělohřívkovi a další. Dnešní realita je jiná. Každá radnice musí snižovat rozpočet. Co o tom soudí poslanec Anthony Samuels zastupující Walton na radnici hrabství Surrey?

„Během příštích čtyř let se chystáme snížit rozpočet o 25 procent a musíme řadit priority – vzdělání pro dospělé, péči o dospělé, silnice, vzdělání pro děti, knihovny, hasiči, záchranné služby,“ říká poslanec, se kterým si povídám v italské kavárně Carluccio nedaleko waltonské knihovny. „Životně důležité služby musí být na prvním místě a společensky důležité věci jako knihovny jsou na seznamu níž,“ vysvětluje Anthony Samuels.

Knihy jsou po rekonstrukci knihovny ve West Hampsteadu umístěny ve zcela novém sále

V Londýně nedaleko stanice metra West Hampstead se nachází nejstarší menšinová knihovna v Británii. Je to česká a slovenská knihovna, kterou ve druhé polovině 19. století založil docent londýnské univerzity Adolf Vilém Straka. Od druhé světové války sídlí v budově klubu české a slovenské komunity a za tu dobu prošla mnoha změnami.

Nejnověji to byla rozsáhlá rekonstrukce budovy před sedmi lety, během níž se původní hlavní místnost knihovny stala dámským záchodem a knihy byly dlouho uskladněny na půdě. Nyní jsou už dva roky přemístěny do nového sálu. Stará se o ně manažer Václav Salva původem z Ostravy. Jaký je o knihy zájem?

„Lidi o knihy zájem nemají, protože všichni používají internet, kde se dočtou všechno možné. Knihy si moc nepůjčují. Máte ovšem také půjčovnu dévédéček,“ říká knihovník. Knihy si v knihovně koupit nemůžete. Je zde ovšem zvláštní oddělení, kde jsou v regálech knižní dary, které si krajané mohou odnášet domů a nemusejí je vracet. Kdo si chce knihu mermomocí koupit, musí do knihkupectví.

Ostravák Václav Salva pečuje o knihovnu české a slovenské krajanské komunity v Londýně

Knihovna ve Waltonu na Temži je nová, nebude zrušena. Doufám, že podobné štěstí bude mít i knihovna české a slovenské menšiny v Londýně. Je v dobrých rukou.

<p> <iframe width="610" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=s_q&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=74+West+End+Lane+London+NW6+2LX&amp;aq=&amp;sll=51.545206,-0.191472&amp;sspn=0.000767,0.002642&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=74+W+End+Ln,+Camden+Town,+Greater+London+NW6+2,+Velk%C3%A1+Brit%C3%A1nie&amp;ll=51.635067,-0.118103&amp;spn=0.298325,0.837708&amp;z=10&amp;iwloc=A&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=embed&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=74+West+End+Lane+London+NW6+2LX&amp;aq=&amp;sll=51.545206,-0.191472&amp;sspn=0.000767,0.002642&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=74+W+End+Ln,+Camden+Town,+Greater+London+NW6+2,+Velk%C3%A1+Brit%C3%A1nie&amp;ll=51.635067,-0.118103&amp;spn=0.298325,0.837708&amp;z=10&amp;iwloc=A" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: knihovna klubu české a slovenské komunity v Londýně</a></small></p>
autor: mkc
Spustit audio