Nejdelší budovu světa postavili nacisté. Kdyby Prora nebyla děsivá, byla by legrační, říká filmařka

20. říjen 2021

Na pobřeží německého ostrova Rujána stojí nejdelší dům na světě. Jmenuje se Prora, nechal ho postavit Adolf Hitler a měl sloužit jako letovisko pro dělníky třetí říše. Nakonec ho obývala sovětská armáda a po pádu Východního bloku se z něj staly ruiny. Je Prora symbolem architektury zla? To a mnohem víc jsme řešili s dokumentaristkou Nico Weber, autorkou filmu Inside Prora, který se promítal na festivalu Film a architektura.

„Prora mi vždycky připadala jako něco mytického, jako drak, který tam leží uprostřed lesů,“ říká o nejdelší stavbě na světě režisérka Nico Weber, která tvrdí, že Prora nabízí i zvukový zážitek. „Když jste uvnitř, slyšíte dech Prory, tep srdce. Slyšíte různá zvířata, která prochází ruinami, lidi bez domova, kteří tu žijí.“ 

Z filmu Inside Prora

Co se ve čtyřiapůlkilometrovém monstru odehrává dnes? Částečně jsou to ruiny, částečně luxusní apartmány. Kruh se konečně uzavřel a Prora se blíží svému původnímu záměru – být letoviskem u moře. Prora se ale své historie nezbaví.

„Myslím, že neexistuje nic jako nevinná architektura. Architektura má v sobě násilí. Má poskytnout přístřeší tělu, ukrýt ho před vnějším světem, ale tímto způsobem tělo omezuje. Mělo by se víc mluvit o tom, jak často se architektura podílí na rozdělení moci, na hrůze,“ myslí si Nico Weber, která Proru považuje za skvělý příklad nacistické megalomanie. 

Z filmu Inside Prora

„Prora je vážně surreálné místo. Kdyby nebylo děsivé, bylo by legrační. Částečně vychází z bauhausu, z minimalismu. Je to vtipné, protože nacisti bauhaus nesnášeli. A najednou ho převzali a prostě ho udělali v obrovském měřítku. Prora je takových paradoxů plná,“ říká Nico Weber. 

Trpěli megalomanií pouze nacisté, nebo se propisuje i do dneška? A jak člověku architektura dokáže ublížit? Poslechněte si rozhovor o jedné z nejbizarnějších budov světa a o filmu Inside Prora. 

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.