NEJ Ústeckého kraje. Nejníže položená obec v České republice

13. prosinec 2018

Hřensko na Děčínsku je nejen vstupní branou do Národního parku České Švýcarsko, ale také jde o nejníže položenou obci České republiky.

Obec Hřensko na soutoku řeky Labe a Kamenice je s nadmořskou výškou 115 metrů nejníže položenou obcí České republiky. Žije v ní na 300 obyvatel a zcela se soustředí a turistický ruch. Mezi turisty je totiž velmi oblíbený kaňon Labe.

Díky nízkým teplotám mezi skalami se zde dokonce daří horským rostlinám, což je při nízké nadmořské výšce Hřenska opravdovou raritou.

Historické prameny tvrdí, že první písemná zmínka o Hřensku pochází z roku 1488. Od 16. století se zde pak začali usídlovat další obyvatelé. Živili se hlavně těžbou a plavením dřeva. Proto v Hřensku vznikaly sklady zboží a taky se rozrůstaly krčmy.

Ovšem za panování hrabat Clary-Aldringenů v 19. století došlo k prudkému rozvoji turistiky, byl zde dokonce založen jeden z prvních Horských spolků v Česku.

Hřensko se dostalo i na televizí obrazovky – nachází se zde totiž silniční hraniční přechod do Německa. Proto si filmaři československé televize v roce 1978 vybrali zdejší celnici jako místo k natáčení jednoho dílu o celnících „Ve znamení Merkura“.

Spustit audio

Související