Nehody se zvěří: Střetů přibývá. Raději srážka než stržení volantu

9. červen 2019 16:10

Pokud vám někdy před auto skočí divoké prase nebo jiná lesní zvěř, raději do ní nabourejte. Je to bezpečnější než strhnout volant a snažit se srážce vyhnout.

Podle policejních statistik střetů se zvířetem na českých silnicích přibývá. Od začátku roku do konce dubna řešila policie víc než 4.300 takových případů. To je přibližně o 800 víc než ve stejném období vloni. Jak nejlépe nehodu s lesní zvěří zvládnout, si na hradeckém polygonu vyzkoušel i reportér Luděk Hubáček.

Prudce brzdit, nestrhnout řízení

Před střetem je nejdůležitější pevně držet volant a prudce sešlápnout brzdový pedál, vysvětluje instruktor: "Prudký nástup na brzdový pedál dává impuls na plný tlak na brzdové válce."

Pokud brzdu sešlápnete na maximum, máte šanci střet se zvířetem ubrzdit. Záleží, jakou rychlostí jedete. Když už nelze nehodě zabránit, je podle Ústředního automotoklubu nejlepší nabourat do zvířete čelně. Auto má vepředu nejvíc deformačních zón a také airbagy. Při stržení řízení totiž hrozí, že vůz vyjede ze silnice a narazí do nebezpečnější překážky, třeba do stromu. Nebo se může dokonce převrátit.

Čtěte také

Po srážce volat policii, zvíře neodvážet

Po nehodě zavolejte policii a nikdy neodvážejte z místa sražené zvíře, jednalo by se totiž o pytláctví, připomíná Veronika Exnerová z České asociace pojišťoven: "A stejně tak řidič nesmí poraněné zvíře zabít. Policie vytvoří záznam o té nehodě, který bude zároveň sloužit jako důkaz pro pojišťovnu, že se nejedná o pojistný podvod. Policisté taky zajistí likvidaci sražené zvěře. Nahlásí ji místnímu mysliveckému spolku, kterému to zvíře de facto patří."

Škodu na autě vám pojišťovna zaplatí jen v případě, že máte sjednané doplňkové havarijní pojištění nebo asisteční balíček, který tuto nehodu kryje.

autor: hbc
Spustit audio