Nehodovost 2021: Zemřelo 470 lidí, situaci ovlivnila pandemie, nejvíc zabíjela rychlost

7. leden 2022 15:00

Vloni na silnicích v Česku zemřelo 470 lidí. O 10 víc než v roce 2020. Počet ovlivnila epidemie Covid-19 a s ní spojená opatření.

V roce 2021 v České republice v důsledku dopravní nehody přišlo o život 470 lidí. Jde o druhý nejnižší počet od roku 1961, kdy policie začala sestavovat ucelené statistiky dopravní nehodovosti. Zároveň je to ovšem o 10 mrtvých víc než rok před tím.

Čtěte také

Situaci opět zásadně ovlivnila pandemie

Náměstek policejního ředitele Martin Vondrášek proto varuje před porovnáváním čísel z posledních dvou covidových let s těmi předchozími. Nižší počet smrtelných nehod podle něj není důsledkem toho, že by řidiči začali jezdit bezpečněji.

"Tyto dva roky díky covid pandemii jsou prostě jiné. Mobilita je významně omezená. A to srovnání bez dalšího by nebylo objektivní. Byť by z naší strany to bylo hrozně jednoduché, chlubit se čísly," podotýká Vondrášek.

Nejčastěji se bouralo kvůli nevěnování se řízení, nejvíc mrtvých vlivem rychlosti

Policie vloni šetřila 99.332 nehod, což je o 4.538 případů více než v roce 2020. Nejčastější příčinou bylo, že řidiči nevěnovali dostatečnou pozornost řízení vozidla. Podíl těchto havárií na celkovém počtu dosáhl pětiny. Další příčinou bylo nesprávné otáčení nebo couvání.

Nejvíc smrtelných dopravních nehod souvisí s nepřiměřenou rychlostí. Kvůli ní zemřelo 174 lidí.

Čtěte také

Dopravní policie se zaměří na cyklisty

Vloni na silnicích zemřelo 43 cyklistů. Na jejich bezpečnost se chce v následujícím roce zaměřit dopravní policie, říká její ředitel Jiří Zlý.

"Rozdíl u usmrcených osob katergorie cyklistů, pakliže použil přilbu, a pakliže nepoužil přilbu, tak celkově 72 procent usmrcených cyklistů přilbu na hlavě nemělo," zdůrazňuje Zlý.

Odstup 1,5 metru

Od 1. ledna 2022 také platí nová povinnost pro řidiče, dodržovat boční odstup od cyklistů alespoň 1,5 metru.

Policisté zatím neřekli, jak budou dodržování kontrolovat. Představili jen video, kde řidičům radí, jak dostatečný odstup odhadnout. Mohou si mezi svým vozidlem a cyklistou představit vanu nebo 5 bas piv, anebo ideálně se chovat tak, jako kdyby předjížděli jiné auto.

autoři: Iva Vokurková , ZV
Spustit audio