Neexistuje auto, které by nešlo ukrást. Zlodějům ale můžete krádež auta ztížit!

21. červen 2016
Jak správně nakupovat

Není řešením auto zamykat v garáži, parkovat pouze na chráněném parkovišti, nebo mít bezpečnostní zabezpečení za tisíce. I tak vám auto mohou ukrást. Stoprocentní ochrana prostě neexistuje. Je ale pravda, že aktivní ochranou svého auta můžete případnému zloději krádež zkomplikovat natolik, že si raději vybere auto, které tak dobře chráněné není.

V podstatě máte tři volby, jaké zabezpečení zvolit. Existuje mechanické zabezpečení, elektronické zabezpečení a zabezpečení pomocí GPS, které pomůže zjistit, kde ukradené auto právě je.

Mechanické zabezpečení je v podstatě zamykání řadicí páky, nebo zpátečky. Tento způsob ochrany podporují pojišťovny ‒ některé dokonce poskytují i slevy na pojistném. Zloději si umí poradit tak, že auto zapřáhnou, vymáčknou spojku a odvezou na místo, kde mohou v klidu, s potřebným technickým vybavením, překážku překonat.

Elektronické zabezpečení hlásí vniknutí do auta cizí osobou. Může to dělat hlučně, anebo tiše. Například vám podá hlášení na váš mobilní telefon. Hlasité alarmy známe každý ‒ každou chvíli jsou někde slyšet. Mnohé lidi to rozčiluje, mnozí už se ani neotočí. Až na majitele, a o to jde.

Hlasitý alarm má význam tehdy, jestli parkujeme tam, kde můžeme okem auto zkontrolovat. Alarm u auta, které parkujeme tři ulice od bydliště, nemá význam.

Další překážkou krádeže bývají imobilizéry. Ty nedovolí bez klíčku nastartovat. Imobilizéry do nových aut výrobci dodávají běžně, jako součást základní výbavy.

Na sklech aut občas vidíme vyleptané znaky nebo samolepky, které informují, že je auto chráněné. Nepomůže to proti krádeži, ale k dohledání kradeného auta, jestliže se v budoucnu objeví v servise. Servisy často spolupracují s firmami, které vedou databáze kradených vozidel, a nález auta s čísly skel, které v databázi figurují, jim hlásí.

Nejúčinnější je kombinace elektronického a mechanického zabezpečení

Velkou roli při výběru zabezpečovacího zařízení hraje cena auta. Je nesmysl do auta „na odpis“ montovat mechanické zabezpečení v ceně 8,5 tisíce anebo ještě dražší elektronické zabezpečení.

Jednoznačně nejdražší je GPS ochrana, u které počítejte také s měsíčními náklady na to, že je bude specializovaná firma sledovat. Nejlacinější je alarm. Jak říká odborník na automobily Evžen Vodrážka: „Každý zabezpečovací systém auta proti krádeži jde překonat. Ale když už by se to blížilo tomu nepřekonání, tak to auto bude lacinější než ten systém.“

autor: Veronika Dašková
Spustit audio