Nedostatkem lékařů trpí i velké nemocnice. Technické normy nic nevyřeší, varuje odborník

8. únor 2016

Lékaři by se měli dočkat jednoduššího a rychlejšího vzdělávání. Návrh ministerstva zdravotnictví podle všeho schválí vláda. Díky tomu by mělo víc doktorů zůstat po promoci v Česku. Do zahraničí totiž neodchází jen kvůli penězům, ale také kvůli náročným pracovním podmínkám a překážkám při studiu po promoci.

Jak velký je nedostatek lékařů v menších regionálních nemocnicích? Podle předsedy Asociace českých a moravských nemocnic a ředitele Nemocnice Hranice na Moravě Eduard Sohlicha značný, a to nejenom v menších regionálních nemocnicích, ale i velkých fakultních nemocnicích zřizovaných ministerstvem zdravotnictví. „České zdravotnictví trpí nedostatkem lékařů,“ připomíná.

Selháním řídící role státu je ročně o 400 lékařů a 800 středních zdravotnických pracovníků méně. Nedostatek lékařů podle něj ohrožuje pacienty, některé nemocnice musely přistoupit k omezení provozu oddělení nebo dokonce k jejich uzavírání.


Financování zdravotnictví technická norma nezmění

Z lékařských specializací chybí zejména ty základní, jako jsou interní, chirurgické a anesteziologické obory. „Problém je v celé republice, ale nejhůře jsou na tom pohraniční oblasti na severozápadě, kde lékaři odcházejí za lepším výdělkem do zahraničí,“ podotýká.

Pomůže změna vzdělávání tak, jak jí navrhuje ministerstvo zdravotnictví? „Mám obavy, že jde pouze o technickou normu, která řeší procesy po ukončení vysoké školy a že se jí dává nadbytečná pozornost,“ říká s tím, že má obavy, aby bylo vůbec koho vzdělávat.

Školy musí vychovávat více absolventů

Norma podle něj řeší pouze způsobilost výkonu povolání, specializační a celoživotní vzdělávání, akreditace a uznávání způsobilosti cizincům. „Možná jediné pozitivní v zákoně je snížení základních specializačních oborů na 33,“ říká Eudard Sohlich.

Problémy podle něj vznikly jinde – v poměru HDP dáváme o 30 miliard korun méně než na Slovensku. „Tam by bylo potřeba se zaměřit, ne na technické normy, které prakticky nic neřeší,“ vysvětluje. Důležité je podle něj změnit zdravotnické školství a vychovávat více absolventů, což je ale běh na dlouhou trať a projeví se to za 10 až 15 let, ale je to nezbytné a musí se to udělat okamžitě.

autor: jch
Spustit audio