Nedostatek lékařů trápí menší města a obce v Plzeňském kraji

6. březen 2018

Lékařů je nedostatek na mnoha místech v Česku, Plzeňský kraj není výjimkou. Někde jim nabízejí i nadstandardní výhody jako třeba obecní byt nebo ordinaci zdarma. Takový plán zvažuje i radnice ve Strašicích na Rokycansku.

Na řadě míst v Česku chybějí lékaři. S jejich nedostatkem se potýkají hlavně menší města a obce. Zdravotní středisko zeje prázdnotou i ve Strašicích na Rokycansku. V obci, která má 2 500 obyvatel, ze čtyř lékařů během dvou let zbyl jen jeden, praktický lékař pro dospělé.

„Skončila gynekologická ambulance, zubní lékařka odešla do důchodu a teď nově odchází dětská lékařka. Impulsem pro ni bylo, že je nově zavedena povinnost elektronických receptů a ona těch ordinací měla několik, takže by to bylo zatěžující vybavovat více ordinací tím softwarem," popsal situaci starosta Strašic Jiří Hahner z ODS a dodává, kteří specialisté v obci během uplynulých dvou let skončili.

Místní obyvatelé tak musejí na některá ošetření dojíždět minimálně 15 kilometrů do větších měst, tedy do Rokycan, do Plzně či do Hořovic.

„Je to složité pro všechny. Bylo dobré, když tady ti lékaři byli. Teď jsou všichni odkázaní na nějaké dojíždění a ne vždy je to úplně jednoduché," shrnula nepříjemnou situaci místní obyvatelka paní Alena.

Lékaře by mohly přilákat obecní byty nebo i dotace na zařízení ordinace

Vedení obce se snaží problém s nedostatkem lékařů vyřešit, některé specialisty by do zdravotního střediska chtělo znovu nalákat. Prioritou je dětský lékař a zubař. Obecní rada se proto zabývá možnostmi, jaké výhody může lékařům nabídnout, aby se ve Strašicích usadili.

„Zdravotní středisko je v majetku obce. Ti lékaři, jako soukromé praxe, tam působí na základě nájemních smluv. Uvažujeme o tom, že bychom jim ty nájmy odpustili a užívali by tu nemovitost zdarma. Je tady i možnost přidělení bytů popřípadě nějaká vstupní dotace na zařízení ordinace. To budou desítky nebo stovky tisíc, ta hranice je vázaná na možnosti obecního rozpočtu," uvedl starosta Strašic Jiří Hahner z ODS.

I přes veškerou snahu ale bude mít obec problém nějakého lékaře sehnat. V případě zubaře by mohla pomoct i státní dotace, kterou chystá ministerstvo zdravotnictví. Horší ale bude sehnat dětského lékaře. Podle všeobecné zdravotní pojišťovny například v Plzeňském kraji v minulých dvou letech žádný dětský lékař nepožádal o uzavření smlouvy.

autoři: mkl , sch
Spustit audio