Nedobrý stav našich památek

7. srpen 2006
Vaše téma

Dnes jsme se ve Vašem tématu tak trochu toulali Prahou a poukazovali na domy, které jsou památkově chráněné, přesto pomalu chátrají, protože buď na jejich důkladnou rekonstrukci nejsou peníze, anebo není vůle vlastníka je opravit, anebo je investor opravil tak, že prostě spadly. V Toulkách nám pomáhal seznam Národního památkového ústavu. Památkáři jej vydávají každý rok, aby upozornili na ohrožené památky.

Zatímco před pěti lety na tomto seznamu bylo sedmačtyřicet pražských památek, v tom loňském čtyřiapadesát. A na tomto seznamu stojí, že nejstarší zchátralou památkou je středověká hradební věž v Bartolomějské ulici, nejznámější Salmovský palác na Hradčanském náměstí, nejmladší Nádraží Vyšehrad a tou největší chátrající památkou Invalidovna. Za Národní památkový ústav Michael Zachař.

Michael ZACHAŘ, Národní památkový ústav:
Pražská Invalidovna je skutečně velice vzácnou stavbou, barokní stavbou od významného architekta Kiliána Ignáce Dienzenhofera a je to vlastně taková tři sta let stará babička, která ovšem má naštěstí pevný kořínek, takže přes všechny ty záležitosti, které proběhly, zejména teda ty povodně srpnové v roce 2002, ten objekt přece jenom zůstal stát nedotčen.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Vrátit Invalidovně původní podobu, by vyšlo asi na dvě stě milionů korun. Důkladná rekonstrukce Národního muzea vyjde asi na tři miliardy a začne během dvou let. Lidé ji dnes nazývají ostudou na Václavském náměstí. Město o katastrofálním stavu objektu dlouhodobě nechtělo nic slyšet, ale nedávno jej slyšet prostě muselo, spadlo z něj kus fasády. Muzejníci považovali za malý zázrak, že ostré pozlacené kopí a kusy soch nikoho nezranily. Policisté okamžitě budovu Národního muzea uzavřeli a návštěvníkům zakázali vstup.

osoba:
Byli jsme tu včera, řekli nám, že bude otevřeno až od dneška od jedné hodiny a nic, zas budeme čekat do zítřka.

osoba:
Nemělo by se to tady stávat nebo by to mělo být co nejdřív opraveno.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Dnes už je budova Národního muzea přístupná, její vchod ale hyzdí lešení. Odborníci, kteří fasádu důkladně prohlédli, prohlásili, že budova muzea je ještě v horším stavu, než původně předpokládali. Například akademický sochař Petr Váňa, který má na starosti fasádu muzea, nám mimo mikrofon prozradil, že si osobně vypracoval seznam ohrožených památných objektů v Praze a kolem nich nesmí nikdo ze členů jeho rodiny procházet, aby na ně nic nespadlo. Dodal, že budova Národního muzea je na prvním místě jeho seznamu.

Petr VÁŇA, akademický sochař:
Ten současnej stav je velmi havarijní, nejenom to přední průčelí, o který se momentálně jedná a o od kterého odpadávají kusy, ale i ty boční průčelí, kde nahoře například u balustrády jedný je blok kamene, který vyjíždí a ten váží jeden a půl tuny, na samotným průčelí u těch hlavních soch jsou části třeba tři sta kilový ruce těch soch, který, může se stát, že spadnou.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Památky nám na hlavu nespadnou, chrání je nejenom odborníci Národního památkového ústavu, pracovníci památkových odborů obecních úřadů včetně Magistrátu hlavního města a chrání je hlavně zákon.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu