Nedobrovolně sterilizované ženy se sejdou v Ostravě. Kvůli odškodnění

8. březen 2012
Zprávy

Připadají si nepotřebné, podvedené, nešťastné. Tak své pocity popisují nechtěně sterilizované ženy. V Ostravě se dnes sejdou symbolicky v Mezinárodní den žen, aby se dozvěděly, jaké mají šance na odškodnění.

„Narodila jsem se jako žena, měla jsem přivést další dítě na svět. A oni udělali tak, že nic, jsem nula.“

Toto je zpověď jedné z nedobrovolně sterilizovaných žen z Ostravy. Musely se naučit žít s nenaplněnou touhou, jedny si přály mít holčičky, jiné naopak ještě syna.

Jejich svědectví má mnoho společného – když rodily císařským řezem, dali jim lékaři podepsat nějaké dokumenty a ony nerozuměly, s jakým zákrokem vlastně souhlasí.

„Šla jsem, ale nevěděla jsem, co to je ta sterilizace. Akorát jsem věděla, že je to nějaká operace. Když budu chtít, tak si to půjdu operačně udělat, že ty děcka budu mít zpátky,“ říká jedna z nich.

V Ostravě funguje Spolek neprávem sterilizovaných žen, v jeho čele stojí Elena Gorolová. „Myslím si, že každá má právo na to, aby mohla rodit děti, a právo se rozhodovat,“ vysvětluje.

Právě na dnešek organizuje setkání, symbolicky na MDŽ. Chce tam mluvit o aktuálním vývoji – Rada vlády pro lidská práva totiž navrhuje, aby tyto ženy odškodnil stát.

„Teď se to usneslo, půjde to k vládě. Doufejme, že to nějakým způsobem projde. Jsme velice rádi, že jsme docílili už něčeho za těch sedm let,“ dodává.

Neziskové organizace odhadují, že nedobrovolnou sterilizaci podstoupilo zhruba osm desítek žen.

autoři: ada , Lucie Maňourová
Spustit audio