Neděláme Backstreet Boys, říká Albert Černý. V květnu bude Česko reprezentovat na Eurovizi

11. duben 2019

Bere hodiny intonace a spoléhá na svou angličtinu. Albert Černý je zpěvák skupiny Lake Malawi, se kterou nás hodlá v květnu reprezentovat na Eurovision Song Contest. „Vždy jsem chtěl hrát tak, abych svou hudbou dělal lidem soundtrack k životu,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou.

V hudební branži není Albert Černý žádný nováček. Působil jako frontman kapely Charlie Straight, na kontě má řadu hudebních ocenění včetně sošek Anděl a se svou současnou kapelou se Lake Malawi bude už zanedlouho reprezentovat Českou republiku na Eurovizi.

Zpěvák Albert Černý: Nálepky „kapela z Eurovize“ se nebojím

Albert Černý (Lake Malawi)

„Eurovizi jsem také kritizoval. Změnil jsem názor. Ten, kdo poslouchá jakoukoliv hudbu, by tu soutěž neměl odsuzovat. Každý rok ji sleduje přes dvě stě milionů lidí. Má to obrovský počet fanoušků. Na základě zážitků, které s Eurovizí zatím mám, můžu říct, že je to strašně přátelské prostředí,“ říká v Rozhovoru Martina Minhy zpěvák kapely Lake Malawi a letošní reprezentant České republiky na Eurovizi Albert Černý.

Na Eurovizi zahrají Lake Malawi píseň Friend of a Friend. A jde o tak trochu netradiční skladbu – napsali ji totiž tři různí autoři jako kolektivní dílo. Na kempu určeném k psaní písní. „Ráno se potkáte a vylosujete si další dva partnery, se kterými máte za úkol složit a nahrát do večera píseň, která se bude dát poslouchat,“ popisuje Albert Černý.

Právě tak vznikla píseň Friend of a Friend – jako společné dílo Alberta Černého, klávesisty Jana Steinsdoerfera a producenta Macieje Mikolaje Trybulece. 14. května zazní v Tel Avivu na semifinále Eurovize. Žádnou velkou choreografii ale prý od Lake Malawi diváci čekat nemají. „S Lake Malawi neděláme Backstreet Boys,“ usmívá se Albert Černý. 

Originální klipy

A vidět je to prý nejen na pódiu, ale tak trochu i v klipech. „Když mám hrát roli, co nejsem já, je to pro mě těžší. Kluci v kapele říkají, že nejsem dobrý herec. Ale můj dědeček herec byl, pořád tedy věřím, že to někde ve mně je,“ směje se. 

Přesto se na klipy Lake Malawi dobře dívá. I proto, že na nich obvykle pracují vynikající výtvarníci – jako Anežka Horová nebo Martin Linhart. „S klukama si děláme legraci, že každý klip nám musí dělat někdo jiný. Protože nás po natáčení mají všichni plné zuby,“ uzavírá v nadsázce.

autoři: Lucie Výborná , als

Související