Nechtěl jsem vyprávět o holocaustu, ale ten příběh mě zasáhl, říká režisér inscenace, která uspěla na off-Broadwayi

26. září 2014

Šedesát repríz divadelní inscenace v New Yorku, plný sál a ovace diváků ve stoje, pochvalné recenze v prestižních newyorských periodicích a nabídka na novou smlouvu a na další hostování – to je výsledek osmitýdenního působení pražského Švandova divadla v New Yorku. Daniel Hrbek, režisér a ředitel Švandova divadla, o tomto úspěchu ovšem mluví skromně a s pokorou.

Komorní drama The Good and the True o osudech herečky Hany Pravdové a olomouckého atleta Miloše Dobrého napsal Daniel Hrbek spolu se svým otcem Tomášem a Lucií Kolouchovou.

Osudy skutečných lidí, kteří přežili pobyt v Osvětimi, spojila až tato dramatizace. V reálném životě se nikdy nepotkali, přesto měli mnoho společného.


Hana Pravdová celý život toužila hrát v New Yorku. Její roli tam nakonec hrála její vlastní vnučka.

Hra vychází z knižních vzpomínek Hany Pravdové a osobního vyprávění Miloše Dobrého. Její autentičnost navíc podtrhuje obsazení vnučky Hany Pravdové, britské herečky Isobel Pravda, do role vlastní babičky. Partnerem na jevišti jí byl britský herec Saul Reichlin.

„Inscenace vznikla v rámci cyklu, který jsme v divadle nazývali Hydepark, a měla se původně hrát třikrát,“ přibližuje Daniel Hrbek okolnosti vzniku své hry. „Diváci pak na konci sezóny měli rozhodnout, kterou z inscenací z cyklu chtějí ponechat na repertoáru. A toto privilegium nakonec získala česká verze této hry.“


Hlavní připomínka hercům byla: Nehrajte. Jde o dva hlasy z mnoha milionů hlasů a důležité je slyšet ten hlas a příběh, nikoli hrát divadlo.

Od začátku stála před tvůrci dramatu otázka, jak neparazitovat na hrůzách, které do životů lidí přinesla druhá světová válka. „Šli jsme cestou jakéhosi dokumentárního dramatu a pouze jsme kompilovali autentické výpovědi. Nic tam není připsaného,“ zdůrazňuje Daniel Hrbek.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: zbu
Spustit audio