Nechci být zpěvačkou pro všechny, tvrdí Bára Basiková

12. září 2013

Čtvrtečního hosta Radiožurnálu nebylo třeba zdlouhavě představovat. Ve studiu spolu s moderátorkou Lucií Výbornou usedla zpěvačka Bára Basiková. Proč tak dlouho nenatočila desku? Jan snadno, nebo těžko se dnes shánějí kvalitní textaři a hudební skladatelé? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

Po 12 let vychází Báře Basikové nové sólové album s názvem Belleville. Hudbu napsal Václav Noid Bárta a texty Jan Dvořák, dlouholetý spolupracovník Petra Muka. „Dost lidí se mě ptalo, proč netočím desky. Hnacím motorem byla také zpětná vazba od publika,“ vysvětluje známá zpěvačka.

A tak se pustila do psaní textů. Nakonec se však obrátila na Jana Dvořáka. Ze svých textů prý totiž cítila až nesympatickou ponurost. „Hudba chtěla prosvětlit. Obsahově se texty Jana Dvořáka neliší, ale forma je jiná,“ zamýšlí se a přiznává, že v šuplíku jí leží asi 30 zatím nezhudebněných textů.

Čtěte také

„Přemýšleli jsme, že bychom album věnovali Petru Mukovi. Poslední skladba na albu, která se jmenuje P. M., je věnovaná právě jemu,“ zdůrazňuje s tím, že Petr Muk jí chybí nejen jako zpěvák, ale také jako kamarád.

Jak se Báře Basikové natáčí časosběrný dokument s Helenou Třeštíkovou? Proč desku Belleville pokřtil Vladimír Franz? A kdy vyrazí s novým repertoárem na turné?

Záznam celého rozhovoru s Bárou Basikovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio