Nečekejte další Vlastníky. Mimořádná událost je stylizovaný a často vyšinutý film, říká režisér Havelka

Do kin vstupuje nový český film Mimořádná událost. Vypráví příběh lidí, kteří jsou spolu uvěznění ve vlaku, který nikdo neřídí. Natočil ho herec a režisér Jiří Havelka, autor oceňovaných Vlastníků. Jak ale říká, o „další Vlastníky“ se nejedná. „Chtěli jsme se inspirovat skutečnými událostmi, ale zároveň náš vlak naplnit svobodným herním principem, nikoliv skutečným obrazem reality.“

Otázka, která mě po zhlédnutí filmu Mimořádná událost napadla, je, jak žít ve světě, kde reálná událost, televizní zpravodajství a virální hit mají úplně stejnou platnost?

Nový film Jiřího Havelky nazvaný Mimořádná událost vstupuje do kin 3. února

To je přesné. Složitost vyznat se v tom, odkud lidé berou to ukotvení, to je prostě velký chaos. Otázka, zda jde o fejk, nebo ne, se někdy před deseti patnácti lety stala ústřední otázkou, kdykoliv někdo něco poslal nebo citoval. Těch stupňů mezi tím je hrozně moc, realita je vykloubená a působí vymyšleně, zatímco vymyšlené věci působí nudně a banálně. A my se mezi tím ztrácíme.

Když má ve filmu dojít k záchraně, tak se na jednu část koleje postaví záchranný sbor včetně nafukovacího hradu a několika myslivců. Chtěl jste to dotáhnout do absurdity?

Chtěli jsme, aby ta míra stylizovaností stoupala a aby bylo v kontrastu to, co se děje ve vlaku, a to, co se děje mimo ten vlak. Ale konkrétně tohle mám z příhody jednoho dobrovolného hasiče, který říkal, že skutečně použili skákací hrad jako doskokovou matraci, protože neměli ještě peníze na tu velkou. Nám se hrozně líbilo, že je to hrad, před kterým čeká domobran,a a čeká na nebezpečí, které tím směrem vůbec nemíří. Ale máte pravdu, je to vyšinuté.

Co vás na těch našich malichernostech tak baví? Vždy si říkám, že jestli se na tohle dívá někdo z výšky, tak z toho musí mít ukrutnou srandu…

Základ filmu – totiž couvající mašina, která jede sama a probíhá v ní panika – to pravda je. Nevidím za tím malichernost. Všechno, co dělám, je, že se chci vyznat v tom, jak já bych reagoval, co by se dělo a proč by se to dělo.

Celý rozhovor s Jiřím Havelkou nejen o filmu Mimořádná události si můžete poslechnout ze záznamu.

autoři: Lucie Výborná , als

Související