Nebudeme filmy kritizovat, ale rozhodneme podle toho, které se nám nejvíc líbily, prozrazuje festivalový porotce Merkt

7. červenec 2017

Letošní 52. ročník filmového festivalu v Karlových Varech se už pomalu blíží ke konci. Do hlavní soutěže vstoupily dva poslední filmy a tak nastává chvíle rozhodování a osud filmů je v rukou festivalových porotců.

Švýcarský filmový producent Michael Merkt patří v současné době mezi hvězdy svého oboru. Stojí za německými snímky Western a Toni Erdmann, pracuje s Davidem Cronenbergem, Xavierem Dolanem anebo Kornélem Mundruczóem. V Karlových Varech je zároveň členem hlavní poroty.

Konec festivalu se blíží, už porota viděla všechny festivalové snímky? Začínáte se už pomalu bavit o vítězných filmech?
Každý den máme dva filmy, dohromady je to celkem dvanáct snímků. Dva poslední filmy uvidíme dnes večer. Ráno se pak setkáme s ostatními členy poroty, abychom společně probrali vítězné filmy. Každý večer se ale vídáme, abychom probrali snímky, které jsme ten den viděli. Ten odstup od zhlédnutí je důležitý. U některých filmů platí, že se vám líbí hned, další snímky zase potřebují trochu víc času, aby uzrály.

Je pro vás těžké rozhodovat o kvalitách filmu, je to vůbec možné?
Nerad filmy hodnotím. Kdo jsem, abych mohl nad cizími filmy rozhodovat? S ostatními členy poroty jsme se domluvili na tom, že nebudeme snímky kritizovat. Jednoduše se rozhodneme na základě toho, které filmy se nám nejvíc líbily, které nás nejvíc dojaly, které chceme podpořit. Umožňuje nám to i to, že jednotlivé snímky můžeme seřadit až do šestého místa.

Co pro vás znamená být členem poroty na festivalu v Karlových Varech?
Vybírám si a obvykle zasedám ve dvou porotách ročně. Pokud jde o Karlovy Vary, tak to je moje zamilované místo. Byl jsem tady totiž před pěti nebo šesti lety s jedním filmem. Myslím, že je tady naprosto ideální publikum. Když mě na festival pozvali, s radostí jsem souhlasil.

Máte ještě čas, mezi všemi vašimi povinnostmi chodit na filmy mimo hlavní soutěž?
Je dobré, že máme volné dopoledne. Někteří jdou do lázní, jiní se procházejí po městě a další zase třeba hlídají děti. Já tady mám pracovní schůzky, ale taky chodím na filmy. Po celou dobu festivalu jsem viděl jen tři filmy mimo soutěž. Už jsem si ale vybral ty, na které bych se rád podíval později.

autor: bal
Spustit audio