Ne každý snáší karanténu v klidu. Co dělat, když sdílíte domácnost s násilníkem?

31. březen 2020

V souvislosti s nouzovým stavem a omezením pohybu mohou stoupat počty lidí, kteří zažívají násilí, varují neziskové organizace. Stresová situace dopadá i na rodiny, kde jindy problémy s domácím násilím nejsou. Nebojte se říct si o pomoc, vyzývají odborníci.

V Bílém kruhu bezpečí monitorují aktuální situaci denně od 16. března. Na celostátní bezplatné lince pro pomoc obětem kriminality a domácího násilí zatím žádný nárůst případů nezaznamenali.

Čtěte také

„Očekávám, že se projeví, jakmile pomine nouzový stav. Ne ve všech domácnostech je možné odejít do tichého kouta a zavolat. Ne všechny oběti si také dokážou uchránit mobil,“ vysvětluje prezidentka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová.

Pražské intervenční centrum už ale nárůst počtu případů zaznamenalo. „Kvůli omezení pohybu lidí zůstaly oběti s násilníky doma. Od počátku nouzového stavu evidujeme minimálně jedno vykázání násilníka denně. Průměr je přitom dvanáct až patnáct za měsíc,“ konstatuje Barbora Holušová z intervenčního centra.

Policie funguje

Roli hraje i zvýšený stres: „Strach a úzkost o zdraví blízkých relativizuje situace, ve kterých lidé žijí. Mají pocit, že instituce nefungují, domnívají se, že obracet se na policii je zbytečné,“ popisuje Vitoušová.

„Ale policie funguje a zákony platí i v době nouzového stavu. Policie pamatuje na situace, že je násilná osoba v karanténě, a má předem nastavené postupy,“ ubezpečuje a vyzývá oběti, aby se nebály domácí násilí oznámit.

Kromě policie se oběti mohou obrátit na krizové linky a chaty organizací, jako je Bílý kruh bezpečí, proFem a ROSA. Týraným může pomoct i mobilní aplikace Brigth Sky, kde najdou potřebné kontakty.

autoři: Štěpán Pokorný ,
Spustit audio

Související