Navštivte neobjevené památky, vyzývá hlavní kastelán Národního památkového ústavu

12. červen 2014

Zajeli jste se někdy podívat do Dačic nebo Krásného Března? Tak právě tato dvě místa patří k neobjeveným památkám – letošnímu letnímu lákadlu Národního památkového ústavu. „Máme neuvěřitelnou spoustu krásných objektů, na které lidi zapomínají a o kterých by se mělo mluvit,“ říká hlavní kastelán Národního památkového ústavu Petr Fedor, který byl Hostem Radiožurnálu moderátorky Lucie Výborné.

Ikonické objekty jako Karlštejn, Konopiště nebo Hluboká mají dobrou reklamu a všude najdete jejich fotografie. „Pak jsou ale místa, ktera jsou sice přístupná, ale navtěvuje je málo lidí,“ říká Petr Fedor s tím, že tyto neobjevené památky mnohdy skrývají krásné parky a expozice.

Čtěte také

Pamětihodnosti nebo historické domy mnohdy kupují soukromníci a snaží se je přebudovat. „Pokud to jsou lidé, kteří vrací domy do života, tak klobouk dolů. Bude jenom dobře, jestli se v krajině objeví objekty, které vstaly jako fénix z popela,“ míní.

Ne vždy se ale takový záměr podaří. „Vadí mi, když se dočasné věci povyšují nad trvalé – pro momentální, taktickou výhodu zahazujeme strategii. Například prvorepublikové brněnské kavárny byly opraveny tak, že je dnes již nepoznáte,“ míní.

Petr Fedor, hlavní kastelán Národního památkového ústavu

Připouští ale, že i Národní památkový ústav nese svou zodpovědnost. „Když vlastnite historický dům a uděláte z něj tuctovou záležitost, aniž byste věděli, jaký máte originál, tak jde o selhání na obou stranách,“ připouští.

Jak vypadá školení průvodců? Co obnáší práce kastelána? A na které neobjevené památky se můžeme vypravit na výlet? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio