Návrhář kostýmů pro ABBU: Není to trošku moc? ptal se tehdy každý, směje se

Velkolepé, působivé, vyzývavé i sexy. A obdivované na celém světě. Takové byly kostýmy legendární hudební skupiny ABBA. Členové slavné švédské čtveřice si jich na zahraniční turné vždy brali stovky. Až na výjimky tyhle atraktivní kousky pocházely z dílny jednoho muže.

„Lesklé látky, třpytící se, perly, ozdobné nášivky, to vše jste mohli na šatech ABBY vidět. A šili jsme je z různých materiálů, samozřejmě dovážených,“ ukazuje mi Owe Sandström na role látky vyskládané na regálech.

Vedle nás běží video s jednou z nejslavnějších písní ABBY, Dancing Queen, se kterou švédská čtveřice vystoupila i v předvečer svatby krále Karla XVI. Gustava se Silvií v červnu 1976. A všechny ty šaty, s výjimkou těch, v nichž nazpívali další hit Waterloo, pocházely z dílny návrháře Owe Sandströma.

Čtěte také

„Spolu s dalšími mladými kolegy jsem pracoval s řadou umělců, ve Stockholmu i v celém Švédsku. A jednoho dne se ve dveřích objevila Anni-Frid, která prý viděla spoustu mých kostýmů. A prý proč nepomůžeme i jim. Odpověděl jsem, že samozřejmě rád. A tak začala naše spolupráce,“ líčí mi začátky Owe Sandström.

Kostýmy vznikaly týmovou prací

Muž s náušnicí v uchu, kterému je sice už 69 let, si zachovává mladistvý vzhled a člověk by mu hádal o deset míň. Návrhy prý ale často bývaly společným dílem, jeho i členů ABBY.

„Zvláště Frida se velmi zajímala o módní design. Takže vždy se ptala, jestli je možné udělat tohle a změnit to takhle. A pak jsem zase já přišel s určitým doporučením, takže to byla týmová práce a nápady přicházely z obou stran. Nikdy to ale nebyly kompromisy, ty by ani jednomu nestačily. Vždy to bylo o diskusi, nad barvou, materiálem, střihem,“ dodává s úsměvem.

Slavné kočičí tuniky

Dnes se směje i tomu, jak mnozí před lety nedůvěřivě koukali na všechny ty vysoké boty nebo zlaté i pestrobarevné šaty na tělo, že prý to nebude fungovat. Opak ale byl pravdou. A z jeho dílny vzešly i všechny dnes už legendární kostýmy pro muzikál Mamma Mia! Hollywood pak podle nich nechal ušít i šaty pro herce vystupující ve stejnojmenném filmu.

„Udělali kopie některých mých kostýmů, jejichž originály můžete vidět tady v Muzeu ABBY. Třeba pro Meryl Streepovou a Pierce Brosnana, který v nich mimochodem nádherně tančil. S oběma hereckými hvězdami jsem se znal z dřívějška a třeba s Brosnanem jsme slavili i jednoho Silvestra,“ vzpomíná.

Čtěte také

A jak dodává, večírek to byl parádní, navíc když na něm nechyběli ani Rolling Stones. Asi nejslavnějšími kostýmy pro ABBU jsou však jeho bílomodré, respektive bíložluté „kočičí“ tuniky, které Agnethě a Anni-Frid sahaly, no velmi těsně pod zadek.

Provokativní profesor v konzervativní době

„Každý tehdy říkal: Není to trošku moc? A já odpovídal:Nne, vůbec ne, podívejte se na jejich krásná těla, krásné postavy. Je však v této souvislosti nutné si uvědomit, že v nich vystoupily v polovině 70. let, kdy společnost byla mnohem konzervativnější, než je teď, takže určité pozdvižení způsobily,“ vysvětluje Owe Sandström.

Pravdou ale je, že právě od té doby se zejména o Agnethě mluvilo jako o zpěvačce s nejkrásnějším pozadím v pop music. A zásluhu na tom má i dvorní návrhář ABBY Owe Sandström, muž, který zůstane navždy spojen s legendární švédskou čtveřicí, přestože je také profesorem přírodních věd a vyučuje na univerzitě.


autor: mir
Spustit audio

Související