Natočeno v Praze. Mladý Turek fotografuje filmové lokace

13. červen 2018

Zatáčka na Hradčanském náměstí jako Kodaň, schody do Rudolfina zase jako Paříž. Mladého Turka Musu Bektashe zaujalo, jak se česká metropole ve filmech proměňuje podle vůle tvůrců. Svým účtem na Instagramu s názvem Filmed in Prague (Natočeno v Praze) si nyní získává fanoušky po celém světě.

Fotografická technika Musy Bektashe zní jednoduše. Najít správné místo, postavit před něj fotoaparát, před něj si dát vytištěný záběr z filmu a zmáčknout spoušť. Jenže pak musíte zařídit, aby všechny linie na obrázku korespondovaly s těmi, co se před vámi ve skutečnosti rozprostírají — a přitom předejít, aby se vám po tom všem štelování neklepala ruka.

Mladý Turek přiznává, že k pořízení podobného snímku potřebuje trpělivost — což někdy také obnáší čekání na vlak.

Screenshot snímku Protektor zasazený do reálného místa, kde se natáčel - před budovou Českého rozhlasu | Zdroj: Archiv Musy Bektashe

Kdy přesně jste začal publikovat své fotografie na účet Filmed in Prague (Natočeno v Praze)?
Začal jsem 2. dubna. Původně jsem publikoval jednu fotografii denně, ale teď jsem musel trochu přibrzdit a zveřejnuji jednu fotografii za dva dny (směje se).

Jaký je váš proces?
Začínám tím, že si vytisknu screenshot z filmu. Pak se vydám hledat místo, kdo se natáčel. S tím nemám moc velký problém, protože mi přijde, že se v Praze už docela dobře vyznám. Na tom místě si dále najdu, odkud filmaři danou scénu natáčeli. Jakmile to objevím, snažím se srovnat linie oken, dveří, země, nebo čehokoli, co se v obrázku vyskytuje, s realitou.
Roli hraje samozřejmě i světlo. Když se mi zrovna podaří chytit dobré světlo, může ten screenshot i jeho okolí vypadat stejně.
Někdy tak zachycení jedné fotografie zabere dost času. Na rušných ulicích čekám, až přejdou lidé nebo projedou auta. Komplikovanější to bylo u scény z filmu Kolja, která se odehrává na Železničním mostě. Tam jsem musel vydržet, než projel vlak.

Amadeus (1984).jpg

Dá se říct, jaká část Prahy nebo místo je mezi filmaři nejoblíbenější?
Už jsem nafotil zhruba 60 snímků a nejčastěji jsem se vracel na Hradčanské nebo Maltézské náměstí. Na Hradčanském náměstí filmaři nejčastěji využívají Martinický palác jako domov některé z hlavních postav.
Obě náměstí jsou navíc plná historických budov, což je perfektní. Štáby historických filmů na nich nemusí příliš měnit, protože už vypadají starodávně.Praha obecně nabízí spoustu příležitostí pro světové filmaře. Mohou využít obrovské prostory barrandovských studií. České štáby navíc patří k jedněm z nejlepších na světě. Natáčení v Praze je navíc v porovnání s dalšími evropskými městy poměrně levné.

Pelíšky (1999).jpg
autor: kro
Spustit audio