NATO vyslalo Ukrajině vzkaz: „Budete si muset pomoct sami,“ glosuje politický geograf Baar

5. březen 2022

Kvůli obavám z dalšího rozšíření konfliktu Severoatlantická aliance nad Ukrajinou nevyhlásí bezletovou zónu. „NATO Ukrajině vyslalo vzkaz: ‚Budete si muset pomoci sami. A budete muset vydržet co nejdéle,‘“ komentuje rozhodnutí mezinárodního vojenského paktu politická geograf z Ostravské univerzity Vladimír Baar a připomíná, že ekonomické sankce začnou na Rusko silně doléhat až v příštích týdnech.

Zásadní tedy je, jak dlouho Ukrajinci vydrží klást odpor. „Možná budou muset přejít do partyzánského způsobu boje,“ uvažuje host Speciálu s tím, že i kdyby se Ruské federaci nakonec podařilo s velkými obtížemi dobýt části ukrajinského území, je třeba počítat s fází dvě: „Co s tím?“.

Čtěte také

„Udržet tak velké území je v podstatě nemožné bez kolaborace místních lidí a ti, jak se zdá, raději prchnou, než aby s okupantem spolupracovali.“

Rozhodnutí Severoatlantické aliance nevyslyšet Zelenského prosby o zřízení bezletového prostoru nad Ukrajinou by mohl jeho ruský protějšek Putin považovat za slabost a známku nejednoty, tvrdí Baar.

„Putin se podle mě obával, že aliance nakonec z humanitárních důvodů zasáhne a pokusí se bezletovou zónu skutečně vyhlásit. Kdyby sám chtěl nějaký konflikt s NATO, už ho mohl dávno vyhlásit – ekonomické sankce mohl označit za napadení své země.“

Ruský prezident si nicméně uvědomuje, že by případný konflikt s aliancí neustál, protože nepoměr vojenské síly je obrovský, míní politický geograf.

Poslechněte si celý audiozáznam rozhovoru Tomáše Pancíře s Vladimírem Baarem.

autoři: Tomáš Pancíř , marz
Spustit audio

Související