Nastoupí Rosický? Slávisté ho v sestavě očekávají, naposledy hrál derby před 16 lety

25. září 2016

Vítězstvím v derby se před šestnácti lety s českou ligou loučil, teď se s ní může ve stejném stylu zase přivítat. Fotbalista Tomáš Rosický už má sice po návratu za sebou chvilku na hřišti v utkání s Mladou Boleslaví, ale v dnešním velkém zápase proti Slavii by ho všichni rádi viděli na hřišti delší dobu. Tedy - skoro všichni - včetně některých slávistů.

„Odmala jsem ho měl jako fotbalový vzor, takže bych byl určitě rád, kdybych si proti němu mohl zahrát,“ přeje si záložník Slavie Jaromír Zmrhal.

Když Tomáš Rosický mizel z české ligy do zahraničí, Jaromír Zmrhal ještě listoval na základní škole slabikářem. Teď je jeho vzor zpátky a pro slávistického záložníka je touha aspoň jednou se s ním na hřišti potkat silnější než obavy, že Rosický může být velmi důležitou postavou pro případný úspěch Sparty.

„Víme, že má obrovskou kvalitu, výborný přehled ve hře a umí založit šanci pro jiné hráče. Bude to teď velké téma v celé republice,“ přemýšlí pragmatičtěji brankář Slavie Jiří Palvenka.


Přímý přenos derby:
Český rozhlas odvysílá celé 286. derby mezi Spartou a Slavií na streamu. Reportéři Jan Kaliba a Mirko Vasić se z Letné přihlásí v 15:30 na Radiožurnálu i na našem webu.

Červeno-bílá kabina může být v tomhle ohledu dost rozpolcená, jasný pohled nemá ani trenér sešívaných. „Z pohledu fotbalu asi ano, je to velká kvalita a zápas by o určitý level stoupl. Z našeho pohledu bych mu přál, ať si počká a prosadí se v dalších zápasech,“ usmívá se Jaroslav Šilhavý.

Kouč vršovického klubu ale počítá s tím, že bude koučovat svůj tým proti Spartě s Rosickým. „Myslím, že to směřují k derby, bylo by to hezké i pro lidi. Počítám s tím, že nastoupí. Když už ne od začátku, tak bude připravený. Je to velký fotbalista, jakmile bude mít balon, budeme se mu věnovat. Ale taktika by nebyla diametrálně jiná,“ dodává Šilhavý.

Už zhruba v půl třetí odpoledne bude mít Slavia a celá fotbalová veřejnost jistotu. Sám Tomáš Rosický po letech vestfálských a londýnských derby možná ochutná zblízka zase to pražské.

Už ve dvaceti v lize vyčníval

Bude to poprvé od 1. prosince roku 2000, kdy se právě tímhle zápasem s českou ligou loučil. A nezapomněl. „Tenkrát jsme rozsekali Slavii,“ vzpomíná na výsledek 3:1.

A nezapomněli ani slávisté. „Pamatuju si ho velmi dobře. Už v tom utkání byl jedním z pilířů Sparty. Utkání ovlivnil svým výborným výkonem a asi měsíc poté odcházel,“ vrylo se umění Tomáše Rosického Pavlu Kukovi do paměti skutečně poctivě, protože opravdu měsíc poté odešel velký talent českého fotbalu do Borussie Dortmund za rekordních 504 milionů korun.

Čtěte také

Samotné derby mezi Slavií a Spartou, které se tehdy hrálo na Strahově, se dlouho vyvíjelo lépe pro sešívané, když se jako první prosadil právě Pavel Kuka. „Vedli jsme 1:0 a ještě jsem nastřelil břevno. Bohužel jsme nakonec prohráli.“

Svou rozehrávkou výrazně přispěl i tehdy dvacetiletý Tomáš Rosický a Sparta nakonec po gólech Martina Haška, Jiřího Jarošíka a Václava Kolouška vyhrála nad Slavií oslabenou o vyloučeného Karla Radu 3:1.

Byl u toho také reprezentant a letenský obránce Michal Horňák, který si sice jednotlivé fragmenty derby nevybavuje, ale Rosického hra mu také výrazně utkvěla v paměti.

„Samozřejmě tím, že byl, že byl ještě mladší ročník, nebyly jeho výkony vždy vyrovnané, ale už tehdy byla jeho genialita znát. Byl vynikající na míči, uměl to jeden na jednoho, navíc v rychlosti. Byl předurčený k tomu, že nezůstane v české lize dlouho,“ vzpomíná.
A tak v lednu 2001 Tomáš Rosický zmizel z nejvyšší české fotbalové ligy, do které se vrátil po téměř 16 letech.

„Pokud mu vydrží zdraví, bude obrovským přínosem. Když před pár lety přišel Jaromír Jágr, taky byly najednou plné stadiony,“ porovnává Michal Horňák. „Jeho kvalita je tak obrovská, že v českém tempu může hrát čtyři pět let bez problémů,“ shoduje se slávista Pavel Kuka.

autoři: jkb , jam , vman
Spustit audio