Následky silvestrovských oslav: amputace, spáleniny, střelná poranění. „Já bych to zakázal,“ říká otec zraněného chlapce

Silvestr skončil už před deseti dny. V nemocnicích ale stále zůstávají desítky pacientů, kterým se silvestrovské oslavy ošklivě vymstily. Velkou část úrazů způsobily ohňostroje. Upozorňujeme, že pohled do fotogalerie uvnitř článku je pro silné povahy.

V pražské vinohradské nemocnici urgentně operovali na tamní plastické chirurgii 12 lidí. Někteří přišli o celé ruce, dalším výbuchy z pyrotechniky utrhaly prsty.

„Před silvestrovskou nocí asi v 18 hodin mi vybuchla římská svíce, poslední rána mi zdemolovala ruku. Přišel jsem o ukazováček a půl palce. Pro mě je největší štěstí, že se nestalo nic synovi. Já se s tím srovnám. Život půjde dál.“

Na pokoji Kliniky plastické chirurgie nemocnice Královské Vinohrady v Praze sedí 30letý Luboš. Má dlahu a zafačovanou pravou ruku. Luboš říká, že římská svíce měla vystřelit 8krát, po sedmé ráně ale vybuchla u jeho ruky. 

Podle přednosty kliniky Andreje Sukopa teď budou lékaři sledovat například to, jak jsou nervy v dalších prstech funkční. 

„Operačním výkonem se podařilo zachránit třetí prst, ten je prokrvený, ale není vůbec vyhráno – jedná se o amputaci i o spáleninu, střelné poranění. Čekáme, až se měkké tkáně zahojí, zregenerují. Bude následovat rehabilitace. Návrat do života je dlouhá doba,“ předpovídá.

Následky jsou drastické

Dalším pacientem, který zůstává po Silvestru v nemocnici, je 14letý Daniel ze Středočeského kraje. Sklonil se k petardě, která vybuchla později, než měla, a utrhla mu ukazováček.

Je to šok. Hraju na kytaru, tak se asi budu muset naučit hrát na druhou stranu. Pak ještě hraju volejbal, nevím, jestli to půjde, nebo ne.
14letý Daniel

„Já byl u toho, takže i já jsem se z toho poučil,“ říká Danielův otec. „Člověk to nedomyslí. Když to člověk vidí… já bych to zakázal. Ty následky jsou opravdu drastické.“

Daniel strávil podle lékaře Andreje Sukopa na sále asi hodinu. Po propuštění z nemocnice bude chodit na pravidelné převazy.

„Poranění bylo hodně závažné, ruka byla rozervaná, popálená fest. Byl to náš nejmladší pacient. Palec byl téměř odtržený, chyběly nervy a cévy. Kosti tam má sešroubované. Je tam termické poškození, devastace tkání. Trvá velmi dlouho, než se to převazuje.“

Odpalujete ohňostroje? Ohrožujete tím člověka a přírodu

03564519.jpeg

Na Silvestra nad zemí každoročně vybouchnou tisíce rachejtlí a rozzáří tak noční oblohu. Hezká podívaná s sebou ale přináší také mnohé negativní dopady. Hluk a světla škodí zvířatům, stejně jako toxiny, které se z ohňostrojů uvolňují. Ty představují rizika nejen pro přírodu, ale i pro lidské zdraví. „Největší zátěž, která vzniká v ohňostroji, je okamžité uvolnění látek do ovzduší,” vysvětluje profesor Luděk Bláha z Centra pro výzkum toxických látek v prostředí na Masarykově univerzitě. „Látky, které se při odpalování ohňostrojů do prostředí dostávají, přispívají v některých případech poměrně podstatně ke znečištění. Když se vypočítá, kolik chemikálií se ročně uvolní, tak při ohňostrojích jsou to poměrně významná procenta,” říká. O světelné a barevné efekty se postarají chemické prvky jako barium, měď nebo třeba zinek. Právě ony pak dopadají v podobě toxických prachových částic zpět na zem. „Technická univerzita ve Vídni vedla velmi důkladný výzkum, při kterém se ukázalo, že na předměstí Vídně byla hodinu a půl po Silvestrovské půlnoci 580 krát vyšší, u mědi to bylo devadesátkrát. Při těchto příležitostech se počet astmatických záchvatů zvýší o 25 procent. U lidí, kteří mají problémy se srdcem nebo štítnou žlázou, mohou přetrvávat dlouhodobé problémy,” popisuje toxikolog Petr Klusoň, který říká, že se látky dostávají i do rostlin, vody a živočichů. Rizikem jsou také obaly a nevybuchlá elektronika. „Obaly překvapivě obsahují mnoho různých chemikálií, které by měly být globálně zakázány. Jde ale o lokální problém, běžný úklid ho řeší,” říká Bláha.

Prodávaná pyrotechnika závadná není

V Česku se smí prodávat jen certifikovaná pyrotechnika. Její možnou závadnost testuje Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva. Letos dostal od policie zatím jeden podnět, komentovat ho při šetření nemůže. 

Podle předsedy úřadu Milana Kukly se ale za poslední čtyři roky v rámci jiných vyšetřování pokaždé ukázalo, že poškozený držel pyrotechniku v ruce, což se nesmí. V návodech se píše i o dodržování víc než 8metrové vzdálenosti.

„Nikdy se nepotvrdilo, že by se jednalo o technickou závadu výrobku. Ve všech případech se jednalo o nedodržení návodu na používání. Například pokud se bavíme o římských svících, tak neexistuje, aby se střílely z ruky. Je to tam v obligatorně v návodu.“

V Jihočeském kraji letos pyrotechnika zranila 8 lidí, v Ústeckém 10. V Plzeňském kraji záchranáři ošetřovali dva od petardy popálené lidi, v Karlovarském kraji pak řešili nejméně 3 případy.

Spustit audio

Související