Následky ruské invaze na Ukrajinu trpí také zvířata. V Záporožské oblasti pro ně vybudovali obrovský útulek

Ruská válka na Ukrajině po sobě zanechává i opuštěná, zraněná nebo nemocná zvířata. Domácí i volně žijící. V Záporožské oblasti pro ně vybudovali obrovský útulek, kterému v těžkých časech pomáhá s ukrajinskými kolegy i česká organizace Psí život.

Nový podcast

Rok ve válce

Unikátní svědectví o konfliktu na Ukrajině. Čtyřdílné vyprávění, na jehož počátku byly telefonické hovory Jana Pokorného a Martina Dorazína.

Rok ve válce
Přehrát

S Jarmilou a Stáňou z organizace Psí život jsme přijeli do útulku Pegas, největšího svého druhu na Ukrajině. Mají tady přes 700 zvířat, hlavně psů. Ale teď právě obdivujeme nádherně vypasená černá prasata.

Paní Lada nás uvedla na statek, kde mají zvířata různých druhů. Z levé strany jsou poníci, z pravé strany nemocní psi. Mají tady zdravotní sestru, která se stará jenom o nemocné psy, hlavně z bojových zón.

S obrovskými mohutnými psy z Charkova je trošku problém, protože si je nikdo nechce vzít z útulku domů. Jsou zkrátka příliš velcí. Další pes dostává epileptické záchvaty při bouřce, když slyší hrom. To jsou jeho špatné vzpomínky na ostřelování.

Čtěte také

Největší problém je krmivo

Vstoupili jsme do konírny. Jednu z kobyl museli vyvést přes minová pole sedm kilometrů někde z Doněcké oblasti. A má s sebou malou kamarádku. Je to nerozlučná dvojice, která prostě šla za ní.

Největším problémem je krmivo pro všechna různá zvířata. Musí být podle jejich druhu, musí jim vyhovovat, pro některé jsou vhodné ryby, pro jiné maso. Zvířata jsou také nemocná a nelze je krmit běžnými granulemi.

„V kamionu, který sem z Česka míří s pomocí, je krmivo nejen pro psy a pro kočky, ale i pro koně, hlodavce, ptáky, obsahuje veterinární diety, chovatelské potřeby. To všechno se v tomto útulku využije,“ popisuje Jarmila Pávková z organizace Psí život.

autoři: Martin Dorazín , prh
Spustit audio