Naši muziku si lidé mohou stáhnout. A zaplatit, jen když chtějí, říká frontman Vypsané fixy

15. leden 2015

Kapela Vypsaná fixa loni oslavila 20 let své existence, v březnu vydala album Krásný smutný den. Proč právě tento název? „Krátce před jejím nahráváním se nám ozval basák, že se bude stěhovat a že by chtěl úplně přestat s muzikou. Tím nás šokoval,“ vysvětluje frontman kapely Mardi.

Nahrání desky mělo být tím posledním, co spolu Vypsaná fixa jako kapela podnikne. „Teď zažíváme jakousi afterpárty,“ usmívá se Mardi. A jde o veselou afterpárty, nutno dodat. Basák Vypsané fixy se totiž s odchodem do hudebního důchodu nakonec rozhodl ještě trochu počkat.

„Snažili jsme se někoho místo něj najít, čím dál víc ale bylo jasné, že to bude opravdu těžké. Nakonec nám zavolal a řekl: ‚Když vás vidím, jak se trápíte, tak to nějak zvládnu a vrátím se‘,“ vzpomíná frontman kapely.

Dobří fanoušci se vracejí

Vypsaná fixa má za sebou už 20 let své existence. Během té doby se nezměnila pouze kapela samotná, ale i její fanoušci. „Některé jsme ztratili, jiné získali. A víme, že ‚dobří holubi se vracejí‘. Je hezké vidět, když se vracejí lidé, kteří na koncerty chodili třeba před 10 lety, ale teď s sebou vodí i své děti.“

Vypsaná fixa patří ke kapelám, které si na vztahu k fanouškům opravdu zakládají. Nabídla kupříkladu svou své nejnovější album volně ke stažení a fanouškům doporučuje zaplatit jen tolik, kolik sami uznají za vhodné. „Když nahrajeme desku, rovnou ji dáme na stránky ke stažení – stejně se album hned objeví kupříkladu na Uložto,“ říká. „Fanoušci v Americe mají heslo: ‚Zaplatím za kvalitu.‘ A i u nás to někteří lidé opravdu dodržují,“ podotýká.

Čtěte také

U Vypsané fixy přesto platí, že nejsilnější zážitek na fanouška čeká přímo na koncertě. „Dostat energii, typickou pro živý koncert, na nosič je strašně těžké, i když se samozřejmě snažíme dát do nahrávání všechno,“ říká Mardi.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio