Naše basketbalistky neuspěly

8. srpen 2019 10:35

Basketbalové mistrovství Evropy žen do 20 let nekončí pro český tým úspěchem. Rozhodlo o tom osmifinále, ve kterém český výběr podlehl Itálii.

Medailový sen českých basketbalistek se na evropském šampionátu do dvaceti let v Klatovech rozplynul. Výběr trenéra Scalabroniho sehrál pod Černou věží smolné osmifinále s Italkami. Od 15. minuty mladé Češky vedly a o postup přišly až v poslední minutě utkání, které nakonec prohrály 59:64.

„Nic horšího jsme si nemohly představit. Byl to první nejdůležitější zápas a nepovedl se,“ neskrývala po zápase pláč jedna z opor českého týmu Veronika Voráčková. Ta se přitom se svými spoluhráčkami otřepala ze špatného vstupu do utkání. Italky vedly 7:0 a první čtvrtinu vyhrály 20:12.

Český tým na Italky nestačil

„Akce jsme znaly. Věděly jsme, co budou hrát. Vždycky to skončilo tím, že nás přehrály ve hře jedna na jedna,“ popsala Veronika Voráčková.

Ve druhé a třetí čtvrtině Češky zabraly. Začalo se jim střelecky dařit, a to i díky příspěvku nejmladší členky výběru trenéra Scalabroniho Elišky Žílové. Ta se v zápase dostala na 13 bodů.

„Minulé zápasy se mi nepovedly. Toto byl klíčový zápas, u kterého jsem si řekla, že takhle to dál nepůjde. Šla jsem do toho, co nejvíc jsem mohla, ale bohužel to nestačilo,“ svěřila se Eliška Žílová.

Češky nezvládly závěr zápasu. Vedly 59:55, jenže poté už nedokázaly trefit koš. Palubovku na zimním dionu v Klatovech tak mladé reprezentantky opouštěly po porážce o pět bodů v slzách. „Já si většinou pobrečím rodičům na ramenou. Je to obrovské zklamání, protože máme tým, který je na medaili,“ řekla Žílová.

Zápas pokračuje

Podle Žílové je pořád o co hrát. Spodní osmička bojuje, aby nespadla do divize B. Medailový sen se rozplynul, turnaj je ale zapotřebí dohrát se ctí i kvůli skvělým fanouškům. I když motivovat se do bojů o deváté místo nebude po nešťastné koncovce s Itálií snadné.

„Jsou tady naše rodiny a kamarádi. Ty nás potlačí dopředu. Chceme to dohrát se ctí,“ přeje si česká basketbalová naděje Veronika Voráčková.

autoři: Vladislav Janouškovec , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio