NASA: Kouř z velkých požárů Austrálie zřejmě obkrouží celou planetu

14. leden 2020

Kouř by se do Austrálie měl vrátit ze západu, alespoň to odhaduje americká NASA na základě satelitních snímků. Po cestě už vyvolává bouřky.

Čtěte také

Třeba na západě Austrálie, tedy v Perthu se už v příštích dnech může objevit lehký opar. Podle astrofyzičky Lisy Harvey-Smithové, se kterou mluvila australská televize ABC, kouř nejspíš v Perthu nespatří pouhým okem, aspoň ne na Zemi. Tou dobou totiž už bude vysoko v atmosféře. A bude taky hodně naředěný, protože cestou se do něj přimíchá spousta čistšího vzduchu.

Meteorolog Nate Byrne to přirovnává k velkému výbuchu sopky, kdy popel taky může obletět Zemi několikrát. Kouřové částice totiž ze vzduchu nemizí, musí z něj být nějakým způsobem odstraněny. 

Ve vysokých vrstvách atmosféry jim navíc v pohybu už nic moc nebrání. Viditelný dopad už měl na Novém Zélandu, kde ztmavl sníh na vrcholcích hor a výrazně se zhoršila kvalita vzduchu. Okolo Nového roku pak australský kouř zamlžil i nebe nad jižní částí Jižní Ameriky.

Kouř je v Melbourne

Kouř teď aktuálně zahalil Melbourne. Podle hlavního hygienika státu Victoria Bretta Suttona je kvalita vzduchu ve druhém největším australském městě nejspíš nejhorší na světě.  

Čtěte také

V Melbourne se totiž ochladilo a kvůli tomu se kouřové částice dostaly níž k zemi. Ve státech Victoria a Nový Jižní Wales pořád hoří asi 180 požárů, nejméně 20 z nich nemají hasiči pod kontrolou. Dobrá zpráva je, že na východě Austrálie má pršet. Ani to ale podle úřadů požáry nezastaví. 

Vědci zároveň teď varovali, že takhle mohutné požáry se v Austrálii můžou stát obvyklým jevem. Co je k takovému prohlášení vede? Tým pod vedením klimatologa Richarda Bettse to tvrdí na základě analýzy dat z 57 vědeckých článků vydaných v posledních letech.

Zjistil, že kvůli klimatickým změnám je častější a nebezpečnější počasí nahrávající požárům. To znamená nějaká kombinace vysokých teplot, nízké vlhkosti vzduchu, nízkých srážek a silných větrů. Není to jenom případ Austrálie, ale taky západu Spojených států a Kanady, jižní Evropy, Skandinávie, Amazonie a Sibiře.

 Austrálie je zvlášť zranitelná

Celkově se doba počasí nahrávajícího požárům podle článku citovaného agenturou Reuters prodloužila asi o 20 %. Austrálie je zvlášť zranitelná, protože tam teplota (ve srovnání s předindustriálním obdobím) stoupla víc, než je celosvětový průměr. Podmínky tohoto kontinentu jsou podle Bettse zatím extrémní, ale pokud globální teplota stoupne o 3 stupně Celsia - stanou se běžnými na celé planetě.

Čtěte také

Australský premiér Scott Morrison v neděli připustil, že může urychlit snižování emisí a po dlouhé kritice navrhl vznik komise, která má zjistit příčiny katastrofálních požárů, včetně vlivu klimatických změn.

Víc v audiozáznamu rozhovoru Vladimíra Kroce a Ondřeje Klapala ze zahraniční redakce Českého rozhlasu.

autoři: Ondřej Klapal , Vladimír Kroc
Spustit audio

Související