NASA hledá 'muže v černém'. Pracovat bude na ochraně Země před mimozemšťany

4. srpen 2017
Zprávy

Americký Národní úřadu pro letectví a vesmír hledá nového zaměstnance. Inzerát na vládním serveru USA Jobs ale připomíná spíš nábor do fiktivního sdružení Muži v černém. Vesmírná agentura NASA totiž hledá strážce planety, který Zemi ochrání před mimozemšťany.

Každý se schopnostmi ochránit Zemi před vetřelci z vesmíru má ještě více než týden na to, aby odpověděl na inzerát Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Strážce planety má totiž podle inzerátu na vládním serveru USA Jobs v popisu práce bránit Zemi před kontaminací mimozemskými mikroorganismy.

Žádné takové ale zatím neznáme. Nový zaměstnanec proto bude podle inzerátu hlavně zajišťovat, aby nenastal opačný problém. To znamená, aby se bakterie ze Země nedostaly na jiná vesmírná tělesa během misí robotů i kosmonautů.

Ochránce planety by měl mít diplom z fyziky, techniky nebo matematiky. Také musí být schopný diplomat, protože ho čekají složitá mnohostranná jednání. Bude fungovat s bezpečnostní prověrkou s označením tajné. Podmínkou je také americké občanství.

Jestli bude mít k dispozici nějaké tajné vybavení nebo zbraně inzerát neuvádí. Možná prý bude také hodně cestovat. Není ale jasné, zda to bude jen na Zemi, nebo i mimo ni.

Úspěšný uchazeč může počítat s tříletou smlouvou a ročním platem ve výši až 187 tisíc dolarů, tedy v přepočtu přes čtyři miliony korun.

Britský server Guardian připomíná, že tato pozice v NASA vznikla v roce 1967. Současná ochránkyně planety Catherine Conleyová v roce 2014 řekla v rozhovoru pro server Scientific American, že mezi její hlavní úkoly patří zabránit lidem cestujícím na MARS, aby v budoucnu tuto planetu kontaminovali.

autor: sed
Spustit audio

Více z pořadu