Náš důchodový systém je zastaralý, tvrdí předseda důchodové komise

Kolik si mají spořit na důchod dnešní čtyřicátníci? Jak se bude žít v důchodu lidem, kteří se spoléhají jen na stát? A je možné, že se časem půjde do penze až v sedmdesáti? Hostem Heleny Šulcové byl předseda důchodové komise Martin Potůček.

Chaotický a nepřehledný. I tak bývá označován český důchodový systém. Jak ho zpřehlednit? I to je úkol pro důchodovou komisi pod vedením Martina Potůčka. „Český důchodový systém je zastaralý. Společnost se mění a náš penzijní systém už současným a budoucím potřebám lidí neodpovídá,“ soudí.

Čtěte také

Snad každá porevoluční vláda v Česku mluvila o nutnosti změny penzijního systému, přesto k ní dosud nedošlo. Nabízí se otázka: kdo za to může? Podle Martina Potůčka to částečně souvisí i s naší českou povahou.

„Vše v politice si představujeme jednoduše – a týká se to i politiků, kteří vyvozovali závěry z určitých ideologických schémat. Neumíme pracovat s hledáním kompromisů, nikdy totiž není možné najít řešení, které by bylo ideální pro všechny. Právě v této kompromis hledající komunikaci naši politici selhávají,“ soudí.

Čtěte také

Každá dosavadní politická garnitura tak podle něj po nástupu k vládě vždy přišla se zcela novou představou o nastavení penzijního systému – jako negativní příklad udává případ minulé vlády, která podle něj svou představu o nastavení penzijního systému prosazovala silou.

důchodci, penzisti

Jakou roli má nyní v hledání správné cesty sehrávat důchodová komise, která má mimo jiné vymyslet, co by mohlo nahradit druhý pilíř? Podaří se jí najít kýžený kompromis? A co říká na vyjádření ministra financí Andreje Babiše, který prohlásil, že by nemuselo být špatné zůstat u druhého pilíře?

autoři: heš , als
Spustit audio