Národopisné muzeum v Plzni chystá novou expozici

15. listopad 2018 14:39

Nová expozice, věnovaná hospodářskému roku a lidovým zvykům, se právě rodí v Národopisném muzeu v Plzni.

Vyzkoušet si tkalcovský stav nebo drát peří, i to nabídne nově upravená expozice v plzeňském Národopisném muzeu.  Věnovat se bude hospodářskému roku a lidovým zvykům a představí řadu zajímavých exponátů, některé si budou moci lidé i vyzkoušet. Příprava výstavy se blíží do finále. „Podstatná část práce už je hotová, jsou vybrané předměty, zadáváme grafiku, tisky, některé předměty už jsou v konečné fázi restaurování,“ potvrdil vedoucí muzea Michal Chmelenský.

„Nová stálá expozice bude vycházet ze struktury hospodářského roku, přiblížíme církevní svátky, lidové pověsti, pověry, zvyky a tradice, které byly s během roku spojeny, začínáme na svatého Martina a pokračujeme přes Advent, Vánoce, postní období, Velikonoce,“ jmenoval Michal Chmelenský. Mezi unikátní exponáty patří třeba velká klapačka z věže katedrály sv. Bartoloměje a samozřejmě další řehtačky a klapačky a půvabné kraslice.

Období masopustu připomínají masopustní masky, dobře zachovalá je například dřevěná maska z Kašperských hor. Samozřejmě vzácné exponáty budou uloženy ve vitrínách, ale třeba tkalcovský stav si budou moci lidé vyzkoušet. „Vybrali jsme několik činností, kromě zpracování vlny i draní peří, jsem zvědavý, jak si s tím návštěvníci poradí,“ podotkl Chmelenský.

Spustit audio