Národní park Šumava navštívilo v létě více turistů, než vloni. Strážci také zvýšili počet kontrol. Na Stožecku uložili v červenci pokuty za 80 tisíc korun

25. srpen 2020 10:35

„Rekordní zájem 29 tisíc lidí zaznamenal národní park v červenci v Návštěvnickém centru Srní, kde je výběh s vlky. Zvýšil se i počet turistů v jinak méně navštěvované jižní části parku," sdělil mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Tříprocentní meziroční nárůst evidují za prvních 19 srpnových dní jihočeské státní památky, kam zamířilo více než 178 lidí. Nejvíc jich přibylo na zámcích Hluboká, Třeboň a hradě Rožmberk," doplňuje mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová.

Červencová návštěvnost infocenter a návštěvnických center Národního parku Šumava byla podobná jako loni, zhruba 130.000 lidí.

V terénu na sledovaných místech je návštěvnost v průměru vyšší o několik tisíc turistů než za stejný měsíc loni. Nárůst je znatelný prakticky všude," řekl Dvořák.

Čtěte také

Předpokládá, že vysoká návštěvnost bude i v září a říjnu. Programy, které NP Šumava připravil v červenci, přilákaly přes 3 300 lidí. Národní park Šumava zaznamenal kvůli většímu náporu turistů také více problémů. Podle Dvořáka se potvrzuje, že více návštěvníků znamená větší nepořádek kolem turistických tras.

Je to velmi smutné už jen z toho pohledu, že lidé si kazí přírodu sami pro sebe. Je i více prohřešků proti zákonu o ochraně přírody a krajiny. Jsou to již klasické věci jako nepovolený vstup do klidových území, vjezd cyklistů mimo cyklotrasy a cyklostezky, vjezd automobilů na účelové komunikace za zákaz vjezdu, špatné parkování," řekl mluvčí. Národního parku Šumava má území rozdělené na tři strážní obvody. Jsou to Stožecko, Modravsko a Prášilsko. Na Stožecku uložili strážci v červenci pokuty za 80 tisíc korun.

Je to opravdu velké navýšení, znovu říkám bohužel. Letos jsou lidé víc utrženi ze řetězu," řekl Dvořák. V NP Šumava pracuje 25 strážců. Letos přijal park jednoho na částečný úvazek, který dohlíží na návštěvníky u Královského hvozdu, u Černého a Čertova jezera, na Jezerní hoře i v Bílé strži.

Víme, že lidé tam porušují zákaz vstupu, loni jsme tam měli velký problém s koupáním v jezerech," uvedl mluvčí. Národní park si kvůli většímu zájmu turistů stanovil prioritní oblasti, kde se strážci pohybují denně. Jsou to třeba místa u Březníku, Luzenské údolí a úsek k Roklanské chatě. Každý den tam hlídkují dva strážci. Nově dělá NP Šumava i náhodné kontroly večer, v noci a brzy ráno.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související