Národní muzeum se uzavře, čeká ho pětiletá rekonstrukce

5. červen 2012

Pražskému Národnímu muzeu běží historické odpočítávání. Zítra má naposledy otevřeno. Poté ho čeká pětiletá rekonstrukce za více než 3 miliardy korun. V těchto dnech proto logicky vrcholí návštěvnost budovy.

Mnoho lidí nechalo návštěvu na poslední chvíli a přišlo i se svými dětmi zavzpomínat na staré expozice.

„Na pět let se muzeum uzavře, takže jsme chtěli děcka vytáhnout sem do Prahy, aby viděli muzeum ještě než bude zrekonstruované. Já jsem tu byl naposled ještě na základce, takže před nějakými pětadvaceti, třiceti lety. Když se řekne muzeum, vybaví se mi zoologie a hlavně minerály a také krásná historická budova,“ říká návštěvník z Moravy.

Historická budova Národního muzea stále lidi přitahuje, ale už na první pohled je jasné, že nový a modernější kabát potřebuje. V této podobě se totiž nemůže vyrovnat podobným institucím v Evropě.

„Národní muzeum se zvětší i díky tomu, že se dva velké dvory zasklí, budou zastřešené prosklenou střechou, takže tam vzniknou dvě obrovské výstavní haly, kam můžeme umisťovat nadměrné exponáty, např. slona," říká Jaromír Pavlík z Národního muzea.

„Současně mohou prostory sloužit také k setkávání návštěvníků. Chybět nebude multimediální místnost, budovy budou propojené takovým, řekl bych až vesmírným tunelem, takže si budete moci zvolit, jestli vejdete novou nebo historickou budovou," dodává.

Poslední šance navštívit starou podobu muzea je zítra. Otevřeno bude až do 20 hodin, vstup je zdarma a nebude chybět ani netradičně pojatá hudební složka, celý den zde bude hrát přímo na místě zremixovaná Dvořákova hudba.

autoři: zuf , Anna Maňourová
Spustit audio