Národní ikony Polska: Nejznámější Jan Pavel II.

11. duben 2008
Zprávy

Každý stát má své symboly, kterými se odlišuje od jiných. Vedle těch oficiálních jsou to symboly, které se nám automaticky pojí s danou zemí - u nás to může být pivo, Václav Havel, olomoucké syrečky nebo česká ulička. Také v Polsku novináři zjišťovali, co tamní občané považují za národní ikony. Průzkumy udělaly nezávisle na sobě tištěná a elektronická média.

Podle listu Rzeczpospolita je největším symbolem Polska papež Jan Pavel II., za ním se umístil toruňský středověký astronom Mikuláš Koperník a na třetím místě orel - ten ze státního znaku.

Čtvrtým nejznámějším symbolem Polska je podle listu Rzeczpospolita nositel Nobelovy ceny za mír a bývalý prezident Lech Walesa. Cizinci si jej ale dost pletou. Lech Walesa k tomu poznamenává: "Hodně lidí se na mě dívá a říká si: 'Odkud já toho herce znám? Bude to nejspíš fotbalista.' Cizinci mě tedy poznávají, ale neumí mě zařadit."

V podobné anketě internetového portálu Onet vyhrál rovněž Jan Pavel II. Další pořadí už bylo jiné: Podle návštěvníků portálu Onet je druhým nejslavnějším polským atributem vodka a třetím jsou díry na silnicích.

Druhý průzkum je podle mého soudu blíž realitě.

Lech Walesa
autoři: mdo , Miroslav Panuška
Spustit audio