Naříznout, aby nevybouchly, a upražit do měkka. Pečené kaštany patří i k Vánocům ve Štrasburku

K vánočním trhům ve Francii, Belgii nebo třeba Španělsku patří kromě sladkých pochutin a svařeného vína také pečené kaštany. Samozřejmě ne ty z jírovce maďalu, ale kaštany jedlé, které rostou v teplejších krajích. Zblízka se na pečení a pražení kaštanů na adventním trhu ve francouzském Štrasburku podíval Pavel Novák.

Stánek s pečenými kaštany na štrasburském adventním trhu má podobu malé parní mašinky. Je zaparkovaná na nároží katedrály. Kaštany v něm peče a praží Julien Chauvet, který v tom má už 20letou praxi.

Čtěte také

„K pečení kaštanů potřebujete samozřejmě kaštany, všechny přibližně stejné velikosti, a dřevěné uhlí, kterým se pod pražícími rošty topí. A to je všechno, žádné koření ani sůl není potřeba,“ popisuje. „Kaštany jsou naprosto přírodní, a protože k růstu potřebují hodně slunce, jsou lehce nasládlé. Ve Španělsku nebo Portugalsku dávají na kaštany ještě med, ale to se ve Francii nedělá.“

Jak se pečou kaštany

Pan Julien bere jeden kaštan za druhým do ruky a ostrým nožem každý plod příčně nařízne. To, aby v pícce nevybouchly a upražily se pěkně do měkka. Slupka se pak také od jádra dobře loupe. Kaštany se praží tak 12 až 17 minut.

Adventní trh u katedrály ve francouzském Štrasburku

Na čerstvě upečené kaštany se nečeká. Pražicí vláček má totiž nad píckou s dřevěným uhlím dvě patra plechů. V jednom se předpékají, a v dalším pak docházejí. Na to, aby byly připravené k nasypávání do papírových kornoutů, jim stačí pět minut na teplejším plechu.

Kalorická bomba bez výčitek

Pana Juliena jsem trochu zdržoval, za mnou už se tvořila malá fronta lidí lačných horkých kaštanů. Nasládlé plody jsou poměrně kalorické, ale zákazníci to příliš neřeší.

Čtěte také

„Není to moc dietní, ale to nevadí. Je to dobré. Na kalorie si pozor nedáváme,“ směje se Ikram a její přítel Munier si pochvaluje: „Je to mírně sladké. To je zrovna to, co potřebuji a co mám rád.“

Pan Julien Chauvat pracuje pro firmu Chez Franchi, která pečené kaštany prodává už skoro 85 let. Teď budou expandovat na vánoční trhy do Ruska a kaštany nabídnou také v Moskvě. Možnost prodávat v New Yorku už prý také začínají sondovat.

Vánoce s vůní kaštanů

„Není to moc dietní, ale to nevadí. Je to dobré. Na kalorie si pozor nedáváme,“ směje se Ikram

Hlavně nesmím pana Juliena moc zdržovat, musí na pečicí plechy nasypat novou várku kaštanů. Popisuje mi u toho, že dřevěné uhlí se někdy rozhoří až moc a kaštany se pak spálí. Takové skončí do v uhláku, prodávat se nedají.

K těm, které se povedou a upečou se pěkně do měkka a dorůžova, pan Julien přeje nejen dobrou chuť, ale také krásné vánoční chvíle.

autoři: Pavel Novák , and
Spustit audio