Napětí mezi Saúdskou Arábií a Íránem se stupňuje, Rijád přerušil diplomatické styky

3. leden 2016

Saúdská Arábie přerušila diplomatické vztahy s Íránem. Informují o tom arabská média. Vztahy Rijádu a Teheránu se zkomplikovaly poté, co saúdskoarabské úřady nechaly v sobotu popravit šíitského duchovního Nimra Bákira Nimra. Poprava vyvolala protesty šíitů po celém světě. V íránském Teheránu v noci na neděli vnikl dav k budově saúdskoarabské ambasády a zapálil ji.

Popravu šíitského klerika zkritizoval i íránský duchovní vůdce Ajatolláh Chameneí. Rozhodnutí saúdskoarabských úřadů označil za politický omyl, kterého bude země litovat.

Íránský prezident Hasan Rúhání zase popravu označil za neomluvitelnou.

Nimr byl popravený spolu s dalšími 46 lidmi, které Saúdská Arábie usvědčila z terorismu. Podle šíitů však klerik nebyl terorista, ale jejich zastánce a kritik Rijádu, kterého chtěla vládnoucí saúdská rodina odstranit.

Napětí mezi Rijádem a Teheránem se dnes snažil zmírnit rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz, který o konfliktu telefonicky mluvil se svými kolegy z obou zemí.

Proti popravě šíitského duchovního lidé protestovali i před saúdskoarabskou ambasádou v Londýně, na východě Saúdské Arábie nebo v Bahrajnu.

Čtěte také

autor: mach
Spustit audio