Nález zvukových záznamů procesu se Slánským byl objev desetiletí

25. červenec 2020

Jak je možné, že se 65 let se staré záznamy vykonstruovaného procesu s Rudolfem Slánským objevily teprve před dvěma lety? Co mohou prozradit o praktikách tehdejšího režimu?

„Je to objev desetiletí. Mimořádná věc pro postsovětský region,“ oznámil před dvěma lety historik Jan Kalous z Ústavu pro studium totalitního režimu (ÚSTR). Našel se 65 let ztracený záznam osmidenního politického procesu z 50. let.

Hlavní obviněný, tedy bývalý generální tajemník Ústředního výboru Komunistické strany Československa (ÚV KSČ) Rudolf Slánský byl po Klementu Gottwaldovi svého času druhým mužem strany a vlády.

Celý záznam je k dispozici na webu Radiožurnálu.

Vedle Slánské patřilo i dalších třináct obviněných v poválečných letech do vysoké politiky. Proces začal v listopadu 1952 a obviněni byli z vlastizrady. O rozsudku „jedenáct špagátů a tři doživotí“ nerozhodli soudci, ale ÚV v čele s Gottwaldem.

První svědectví až v osmašedesátém

V roce 1968, kdy se o procesu mohlo poprvé svobodně mluvit, promluvil Artur London. Muž, který sice byl obviněn, ale nakonec ho nepopravili. Vyšetřovatelům prý trvalo půl roku, než Londona zlomili.

Když jsem se doznával, tak jsem byl nejdřív pevně odhodlán, že to u soudu odvolám. Že řeknu, jak se výslechy skutečně odehrávaly. Když došlo k procesu, tak za mnou přišel tajemník, který mi znovu vyhrožoval. Jestli se pokusím na své výpovědi, kterou jsem se musel naučit zpaměti, cokoli změnit, tak má připraveno 20 svědků. Některé jejich výpovědi jsem si mohl i přečíst. Tito lidé mě pak usvědčí z daleko horších věcí, než jsou ty, které jsou v mém doznání. Takže pro mne nebylo úniku…
Artur London

Celý proces tehdy vysílal Československý rozhlas. Posluchači si mohli myslet, že živě, jenže tam bylo čtvrthodinové zpoždění. To kdyby se některý z obviněných odklonil od naučené řeči. A do archivu se dostaly jen večerní souhrny z Rozhlasových novin. Odkud tedy dnes máme mimořádně kvalitní, ale roky ztracené záznamy procesů?

Rudolf Slánský

Krabice z továrny

„Našly se ve zkrachovalé továrně v Panenských Břežanech. Osvícený insolvenční správce mi zavolal, že našli zajímavé archivní materiály,“ vzpomíná historik Petr Blažek z ÚSTR. Zpustošená a chátrající továrna nakonec ukrývala celkem dvacet beden, čtrnáct kovových a šest dřevěných. Ukrývaly poklad...

autoři: Eva Kézrová , lup
Spustit audio

Související