Jak dopadly cestovatelské Ceny Hanzelky a Zikmunda? Vystoupili také herci z Divadla Járy Cimrmana

14. února slaví Miroslav Zikmund 101 let. Radiožurnál se k narozeninám připojil také – oslavou všech českých cestovatelů. Ty nejlepší převzali ocenění za různé cestovatelské počiny. Večer moderovali Vladimír Kroc a Zdeňka Žádníková. Hudbu zajistili Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř. A objevili se i další cimrmanologové (každý přeci ví, že Cimrman byl sám velkým cestovatelem): Miloň Čepelka a Petr Brukner.

Vyhlášení proběhlo 14. února od 19.05 v Zrcadlovém sále na zámku v Dobříši, kde žili a psali Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund po návratu ze své první cesty.

Čtěte také

Vlastní vztah k zámku má také Zdeněk Svěrák, který na akci vystoupil. V roce 1976 tu s Ladislavem Smoljakem psali seminář ke hře Posel z Liptákova. Herci a autoři z Divadla Járy Cimrmana se minuli s cestovateli o nějakých… pouhých… 23 let.

Čtyři cestopisné kategorie

Ceny se udílely v těchto kategoriích: nejlepší cestopis roku, nejpůjčovanější cestopis v českých knihovnách, nejlepší rozhlasová reportáž a nejlepší cestovatelská fotografie (ve spolupráci s Czech Press Photo). Porota druhého ročníku zasedla ve složení Milena Holcová, Petr Voldán, Denisa Novotná, Miloň Čepelka a Jan Rybář.

Podívejte se na nominované snímky v kategorii „Cestopisná fotografie roku“ ve velkém rozlišení:

Vítězem této kategorie se nakonec stala Jana Kašparová s fotografií Midnight Fun Run z cesty do Inuviku při půlnočním běhu na 10 km.

Diváky ale hodně zaujal také a hlavně rozesmál popis Petra Bruknera, který snímky představil rozhlasovým posluchačům, kteří museli zapojit svou fantazii: 

V porotě kategorie byli Veronika Souralová, Petr Brukner, Tomáš Tureček, Jan Rybář a Pavel Scheiber.

Cenu Hanzelky a Zikmunda vyhlásil už podruhé Výbor pro udělování Ceny H+Z, který tvoří spoluautoři knihy Století Miroslava Zikmunda: filmař a režisér Petr Horký, dokumentarista Miroslav Náplava a rozhlasový moderátor Vladimír Kroc. První ročník (videozáznam zde) proběhl přesně na sté narozeniny slavného cestovatele.

autoři: Vladimír Kroc , had

Související