Nákupům v Číně už nevládnou platební karty, ani hotovost. Zákazníci se tam zamilovali do QR kódů

Čína miluje placení pomocí kódů. Lidé s sebou nemusejí nosit peníze v hotovosti, ani platební karty. A vůbec nejoblíbenější je tam používání takzvaného QR kódu. Jenže přibývá podvodů a hackerských útoků na soukromé účty, a tak čínská centrální banka uvažuje o regulaci.

Kdyby Česká obchodní inspekce viděla tenhle stánek, nejspíš by rovnou nařídila jeho likvidaci. Je špinavý, mastný, ale palačinky, které na něm každý den připravuje paní Cheng, platí skoro každý zákazník pomocí QR kódu ve svém mobilním telefonu.

„Mám u sebe vlastně i velmi málo bankovek. Když budete platit stojuanovkou - nebudu mít zpátky,“ říká.

Na umaštěném pultu má ale paní Cheng malý, černobílý čtvereček. Ten samý má i zákazník ve svém mobilu - stačí je přiložit k sobě a za pár vteřin už platební aplikace strhává cenu palačinky z vašeho bankovního účtu.

„Všechno se zrychlilo. Nemusím přijímat peníze, nemusím vracet peníze. Všechno to trvá tak pět vteřin a nákup je zaplacený,“ říká mi slečna Li, prodavačka z naší samoobsluhy za rohem.

Podle policie přišel nedávno jeden podnikatel v přepočtu o skoro padesát miliónů korun, když jeho účet doslova vyluxovali hackeři. Zneužili jeho QR kód v mobilním telefonu. Čínská centrální banka proto navrhuje, aby maximální částka, kterou bude moct člověk pomocí kódu zaplatit, byla asi sedmnáct tisíc korun. Prodejce palačinek, ani pokladní v naší samoobsluze nejsou proti.

autor: daj
Spustit audio