Nakupujete pneumatiky na internetu? Mějte po ruce velký technický průkaz

3. únor 2014
Šetřete s námi

Na internetu se dá koupit téměř všechno. Ne vždy to však musí být výhodnější než v kamenném obchodě. Jak je to v případě pneumatik?

Jak kdy. Pokud si koupíte pouze pneumatiky a pak s nimi půjdete do pneuservisu, aby je dali na disky a vyvážili, můžete zaplatit daleko víc, než kdybyste si je ve stejném servisu také objednali. Před nákupem pneumatik na internetu je dobré si spočítat celkové náklady a srovnat je s cenami v pneuservisu. Můžete být totiž mile překvapeni.

„Když si u nás řidič koupí pneumatiky, poskytneme mu dodatkové služby,“ přibližuje majitel jednoho z pneuservisů Jan Petrů. V servisu vám navíc poradí, jaké pneumatiky se hodí pro vaše auto a způsob jízdy. A to je jeden z hlavních důvodů, proč právě jim při nákupu kol dávají řidiči přednost.

Čtěte také

„Vždycky do servisu, protože poradí. Člověk pak vidí, že nejsou staré,“ míní jeden z oslovených řidičů. Naopak jsou lidé, kteří nedají na internetový nákup čehokoli dopustit. Jako třeba pan Jiří, který si on-line pořídil i zimní pneumatiky. „Ověřoval jsem si prodejce, takže jsem sháněl reference. A pak jsem se řídil podle referencí na daný typ pneumatik,“ popisuje.

Základem je správný výběr

Na trhu je velké množství pneumatik s různou kvalitou. I předloni zavedené štítky potvrzují, že některé pneumatiky se více zaměřují na spotřebu, zatímco jiné na vyšší přilnavost k vozovce a jízda na nich je bezpečnější.

Základem nákupu by měl být dobrý výběr. Především bychom měli mít v ruce velký technický průkaz a podle něj vybírat rozměry nového kola. To je totiž nejčastější chyba nákupu přes internet

„Kvůli tomu máme bezplatnou výměnu do 14 dnů od nákupu. Může se stát, že se zákazník splete. Často se totiž stává, že jinou velikost potřebuje v létě a zcela odlišnou v zimě,“ přibližuje Jan Hanus z pneumatikářského portálu.

Čtěte také

Co vám prozradí číslo DOT?

Většina pneumatikářských e-shopů má telefonickou poradnu, takže je možné výběr zkonzultovat. Mnohé nabízejí i nadstandardní služby – po zadání modelu auta nabídnou vhodné typy pneumatiky. A pokud si koupíte i disky, pak je dostanete zkompletované a vyvážené.

Nově se na některých adresách dokonce dá najít i stáří pneumatiky, které se skrývá pod čtyřmístným číslem DOT, například 3613. „36 znamená týden výroby a další dvě čísla označují rok výroby,“ vysvětluje servisní technik Martin Ondřička. „Doporučuje se nákup tak asi rok starých pneumatik,“ dodává.

Pryžová směs totiž s věkem mění vlastnosti a nejpozději po šesti letech je na vyhození. Bohužel právě to je největší neznámá internetového nákupu pneumatik. Většinou až doma zjistíte, jak staré pneumatiky jste si koupili, přičemž u podezřele levných kol může jít klidně o protektory.

autor: evk
Spustit audio