Nakonec rozhodlo štěstí, hodnotí rekordní sérii Vítkovic a Hradce Martin Procházka

19. duben 2023 07:40

V hokejové extralize aktuálně vrcholí play off. Fanoušci bedlivě sledují finálovou sérii mezi Třincem a Hradcem Králové. Ale my se teď ještě jednou ohlédneme za semifinálovým duelem mezi Vítkovicemi a právě zmiňovaným Hradcem Králové. Ostravané totiž mohli být prvním týmem v historii play off, který otočí sérii ze stavu 0:3 na 4:3 na zápasy. Chyběl jim k tomu jediný krok.

Ještě žádnému hokejovému týmu se v extraligovém play off nepovedl magický obrat ze stavu 0:3 na zápasy. U historického počinu mohly být Vítkovice. V semifinále sice srovnaly na 3:3, ale čtvrté vítězství v řadě už nepřidaly. Podle olympijského vítěze z Nagana Martina Procházky rozhodlo v posledním sedmém semifinále štěstí, i když to může znít jako klišé.

Martin Procházka je hokejový expert Radiožurnálu Sport, někdejší mnohonásobný český reprezentant, který si vyzkoušel i NHL a doma sbíral medaile s Kladnem, Vsetínem a Vítkovicemi.

„V tom závěru to bylo už o štěstí, opravdu. Někde se odrazí kotouč lépe k soupeři, prostě to tak bylo. Ta série byla vyrovnaná a myslím si, že oba týmy se nemají za co stydět,“ říká hokejový expert Radiožurnálu Sport Martin Procházka, který má s Vítkovicemi bronzovou a také stříbrnou extraligovou medaili. Takže jejich semifinálovou sérii proti Hradci Králové detailně sledoval.

Hned pět zápasů skončilo pouze jednobrankovým rozdílem a celkem se prodlužovalo tolikrát, že to vydá na nikoliv původních sedm ale více než devět utkání. „Ty týmy hrály urputný hokej, dodržování taktiky, nikdo neuhnul ze souboje, oba týmy se snažily nedělat chyby. Hrál se velice důrazný hokej a nikdo si nedovolil udělat nějakou frajeřinku navíc, protože ztráta kotouče by byla fatální. Tím pádem ty hokeje byly takhle vyrovnané,“ dodává Procházka.

Hradec Králové nakonec postoupil do finále poté, co zvládl sérii proti Vítkovicím v poměru 4:3 na zápasy. Ve všech sedmi duelech se dohromady odehrálo rekordních 577 minut a 53 sekund čisté hry. „Ta únava se samozřejmě kupí, hráči jsou unavení už i psychicky. Nedokážu si to představit, muselo to být hrozně náročné. Byla to ukázka toho, že se každý vyždímal na úplné dno během té série. A proto se takhle objímali a jeden druhého takhle vážili,“ vysvětluje Martin Procházka.

Spustit audio

Související