„Nakládat s vodou jako řádný hospodář.“ V Lázních Bechyně napouštějí bazén recyklovanou odpadní vodou

18. srpen 2020

Vody v přírodě ubývá. Moc dobře to vědí i v jihočeských Lázních Bechyně, a rozhodli se proto přijít s unikátním systémem na napouštění bazénu. Používají na něj recyklovanou vodu.  Stačí jim halda písku, změť čistících trubiček a nakonec samozřejmě trocha chlóru. Tamní soustava filtrů a nádrží je český vynález.

S vodohospodářem Tomášem Nebeským, technikem firmy Wero Energy, stojíme ve strojovně Lázní Bechyně. Novou vodu do bazénu tu nedopouštějí klasicky, tedy z vodovodního řadu, místo toho ji recyklují.

„Používáme k tomu hned několik technologií,“ říká technik Wero Energy a ukazuje filtry s pískem. Z těch se voda dostává do ještě větších válců. „Z předfiltrace voda putuje do ultrafiltrace. Jde o filtr mnohem dokonalejší než ten pískový. Nacházejí se v něm tisíce malých trubiček s mikropóry, skrz které se voda protlačuje,“ popisuje.

Po absolvování ultrafiltrace se voda dostane do dalšího tanku, na závěr projde ještě reverzní osmózou. Pak už stačí vodu jen nachlorovat a mohou ji napustit zpět do bazénu. 

Čtěte také

Jako řádný hospodář

Denně tímto způsobem v Lázních Bechyně zachrání několik desítek kubíků vody. „Zrecyklujeme asi 70 až 80 procent vody, se kterou se pere a která by jinak musela zamířit do kanálu. Jde přibližně o 25 kubíků denně,“ vypočítává Tomáš Nebeský.

Hydrogeologové a klimatologové varují, že Česko čelí největšímu suchu za posledních 500 let. A pokud nezměníme svůj přístup nejen k zemědělské krajině, hrozí, že brzy bude voda velmi vzácnou komoditou. „V Česku začínáme řešit problémy, které dosud řešily rozvojové země,“ upozornil nedávno například expert organizace Člověk v tísni na změny klimatu Michal Nekvasil v rozhovoru s Lucií Výbornou.

A ředitel lázní Miloslav Kožnar dodává: „Pokud chceme s vodou hospodařit jako řádný hospodář, musíme se snažit, aby jí bylo co nejméně. Abychom nezatěžovali přírodu a chovali se k ní zodpovědně.“

Jen díky unikátnímu systému recyklace vody (a také díky dalším technologiím) v Lázních Bechyně ušetří každý rok 37 tisíc kubíků vody.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související