Nakažlivost delta mutace se blíží neštovicím, hranici pro kolektivní imunitu zvedá nad 80 procent

20. červenec 2021

V září by podle plánu ministerstva zdravotnictví mělo být v Česku proti koronaviru naočkováno 70 % obyvatel. Hranice dříve označovaná za nutnou pro dosažení kolektivní imunity však podle odborníků nyní kvůli variantě delta nemusí stačit. O vakcínu zatím projevilo zájem 55 % Čechů.

Čtěte také

Podíl populace potřebný k dostatečné proočkovanosti roste. „Pro odhad procentuální hranice pro dosažení kolektivní imunity je zásadní takzvané základní reprodukční číslo, označované také jako R0. Stanovuje, kolik lidí se průměrně nakazí od jednoho nemocného,“ popisuje reportér Matěj Skalický. „U původní varianty to bylo kolem dvou až tří, u delta varianty je to ale podstatně vyšší číslo.“

„Pro naivní populaci bez protiinfekčních opatření je u delta mutace základní reprodukční číslo třeba 8, možná se to blíží i k 10. To už začíná být infekční jako neštovice, které mají 14,“ doplňuje Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd.

Laťka je výš, než jsme mysleli

Jelikož viru stačí k úspěšnému šíření méně nakažených, je potřeba ve společnosti více lidí s imunitou. „Myslím, že 70procentní hranici jsme už opustili a zabydleli jsme se na nějaké hranici výrazně za 80 procenty,“ domnívá se virolog Libor Grubhofer z Biologického centra Akademie věd.

Epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula je ještě skeptičtější. Podle v případě koronaviru kolektivní imunity dosáhnout nepůjde. „Situace je komplikovanější v tom, že ti lidé omezeně mohou vylučovat virus, takže klasická sterilní kolektivní imunita navodit v podstatě nelze,“ míní.

autoři: Matěj Skalický , jkh
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.