Nájemné platí, ale kvůli vypnutému topení se do postele museli ještě přiobléknout

26. září 2008
Pod kůži

Také jste se v uplynulých dnech těšili až se z chladného a deštivého počasí venku, vrátíte do svých teplem prohřátých domovů? Lidé z jednoho ostravského paneláku takovou možnost neměli. Majitel domu totiž začal opravovat sklepy a dělníci odstranili trubky, které rozvádějí teplo. O prohřátém domovu si mohli nájemníci nechat jen zdát. A určitě se s podobnou situací setkali lidé i jinde v Česku. Jak je to s vyhlašováním topné sezony a povinností majitelů domů svým nájemníkům topit? Jak vypadá v České republice topná sezóna ozřejmil i host pořadu Pod kůži - mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský.

Rýma, nachlazení, teploty - i tak můžete dopadnout, když se majitel domu rozhodne, že nebude topit. Přesně to se stalo nájemníkům jednoho paneláků v centru Ostravy. Vlastník domu začal dělat rekonstrukci a topení nefungovalo. Zapnul je až po pěti dnech.

Jedeme do bytu, kde žije paní Zdeňka s rodinou. Už několik dní je trápí neuvěřitelná zima, topení je vypnuté. Hned v předsíni nám paní Zdeňka vnucuje teplé papuče. "Jinak zmrznete. Varuji vás. Podlahy jsou strašně studené. Netopí se tu, je tady zima, a to taková, že vám ta zima vleze do kostí. Jsem tedy doslova a do písmene vymraženi," uvedla paní Zdeňka.

Chladné počasí v polovině září způsobilo, že se v polovině tuzemských domácností začalo topit nezvykle brzy. V tomto domě v centru Ostravy ale ne. Vlastní domu, společnost Alky, se rozhodl, že přestaví sklepy. To se podle paní Zdenky dotklo i tepelných rozvodů. "Odpojil trubky. Překvapil mě ten přístup, protože majitel domu ani neoznámil, že se chystá nějaká rekonstrukce, neřekl nám dopředu, co nás čeká," popsala paní Zdeňka.

Zatímco všude kolem se lidé ve svých domovech hřáli, paní Zdeňka musela bojovat se zimou. Musela například koupit přímotop. "Byla nám taková zima, že se to nedalo vydržet. Stálo nás to tisícovku z rozpočtu. S touto útratou nikdo nepočítal," doplnila. Její domácnost se musela vždy velice pečlivě připravit na spánek, aby nezmrzli. "Syn spí v kožíškové mikině s kapucí. Když je mi nejhůř, tlak se zabalím do bundy, která má také kapuci, která mě zahřeje," ukázala paní Zdeňka, v čem je nucena její rodina spát.

Snažila se probojovat k jednateli společnosti Alky, bezúspěšně. "Bohužel jsem s majitelem nehovořila, protože mi to nebylo ani umožněno," řekla paní Zdeňka s tím, že skončila jen u správcové domu. "Ta říkala, že nám nezačala topná sezóna, takže nemáme právo se ani nějak rozčilovat," přiblížila rozhovor paní Zdeňka. Jenže důvodů k rozčilování paní Zdeňka měla hned několik. "Na životě rodiny to má přímo katastrofické následky, protože syn už dostal teplotu," přiblížila. Dcera Tereza se nastydla také. "Už jsem nachlazená, ležím s horečkou, beru paralen," svěřila se Tereza.

Vypnuté topení se odrazilo i na úplně obyčejných věcech v chodu domácnosti. Nyní jsme v koupelně. "Můžete se podívat, jak suším prádlo. Mám ho tu už několik dnů, protože neschne," postěžovala si paní Zdeňka. Topení je stále studené. A vidina skutečného tepla domova je stále v nedohlednu. "Mám z toho pocit, že se nedovolám ničeho. Člověk tady platí nájem a nemá žádná práva," dodala paní Zdeňka.

Z jiného úhlu pohledu: Může se jednat o trestný čin

Seznámili jsme se s příběhe nájemníků z Ostravy, kteří měli v minulých dnech studené radiátory, i když venku bylo chladno a deštivo. Majitel začal topit až po pěti dnech - to už například celá rodina paní Zdeňky z naší reportáže onemocněla - o hřejivém teplu domova si mohli nechat jen zdát. Chtěli jsme vědět, jaký má na to pohled majitel domu. Jenže ukázalo se, že o vysvětlování moc nestojí.

Naše snaha, abychom získali vyjádření i z pohledu majitele domu, začíná u správcové paneláku. Zajímáme se, proč lidem říkala, že topná sezóna ještě nezačala. Moc daleko jsme se ale v našem rozhovoru nedostali. "Kdo vám to zase řekl že jsem řekla, že není topná sezóna? Nashledanou," utnula hovor. Připomeňme si slova nájemnice paní Zdeňky, když se snažila svou situaci vyřešit s paní správcovou. "Ta říkala, že nám nezačala topná sezóna,, takže nemáme právo se ani nějak rozčilovat."

Teplo do ostravských domácností dodává společnost Dalkia. Míříme za jejím mluvčím Milanem Vágnerem, aby nám vysvětlil, jak to s topnou sezónou vlastně je. "Pokud po dva po sobě jdoucí dny klesne průměrná denní teplota pod 13 stupňů a výhled je takový, že bude počasí chladné, zpravidla zahajujeme dodávky tepla. To se stalo. Topná sezóna pro naši společnost odstartovala," vysvětlil.

Logo

Nájemnice z domu, který vlastní společnost Alky ale popisují, že měly doma zimu. Voláme tedy jednateli společnosti Alky, tím je Marek Ruso. "To slyším poprvé něco takového," řekl pouze. Chceme si s ním domluvit schůzku a natočit na mikrofon. "Určitě, myslím, že není problém," doplnil. Druhý den voláme jednateli společnosti Alky znovu, abychom si upřesnili hodinu naší schůzky. Marek Ruso ale natáčení ruší. "Určitě se s vámi setkávat nebudu. Jestli chcete nějaké informace, tak můžeme přes telefon. Nemyslím si, že se netopilo, to je určitě hloupost. Stoprocentně se tam muselo topit," dodal.

Takže shrňme si to. Vlastník domu tvrdí, že potíže s topením v domě vlastně nebyly. Přitom paní správcová nám to ještě před tím, než položila telefon, potvrdila. "Netopilo se, protože tady probíhají stavební úpravy. Prostě bylo topení odpojené," řekla. A hlavně to na vlastní kůži zažila nájemnice paní Zdeňka. Navíc to, že se v tomto paneláku netopilo, ví i dodavatel tepla, společnost Dalkia. "Bylo pouze oznámeno na náš dispečink, že majitel tohoto objektu bude sám provádět rekonstrukci nebytových prostor. A z toho důvodu, že si sám odstavuje takzvané stupačky. Samozřejmě, že se tam nemohlo topit," upřesnil Milan Vágner.

A jednatel společnosti Alky? Nabídku, aby se ke všemu vyjádřil, opakovaně odmítl. "Nemáme žádný důvod, protože topit se topilo." Přitom situace, kdy začala topná sezóna a nájemníci mají radiátory studené, může zajímat i policisty, říká ostravský advokát Pavel Jařabáč. "Protože se může jednat o trestný čin porušování práv k bytu." Prakticky celá rodina paní Zdeňky po několika dnech ve studeném bytě onemocněla. A ze svého si ještě koupili přímotop. I to by měl vlastník domu řešit, říká právník Pavel Jařabáč. "Pokud jeho chováním vzniká nájemníkům nějaká škoda, vzniká nájemníkům právo na náhradu škody vůči takovémuto pronajímateli. Samozřejmě, že to musí být schopen nájemník také prokázat," řekl právník. Nájemníci, kteří se dostanou do takové situace, by podle právníků také mohli žádat o slevu na nájemném.

Mluvčí ministerstva: Zahájení dodávek tepla určuje ministerská vyhláška

Dnes je sice lepší počasí než v předešlých dnech, ale určitě si vzpomínáte, jaké to bylo, když jste za chladného počasí otevřeli dveře svého bytu a nebo zaměstnání a vstoupili jste do podobně studené místnosti. Přistoupili jste k radiátorům a zjistili - topení nehřeje. Možná se teď tedy budete ptát spolu s námi - kdy začíná oficiální topná sezona, kdo ji vyhlašuje, a koho hnát k zodpovědnosti za to, že topení v našem domě nebo zaměstnání nefunguje tak, jak by mělo?

Začátek topné sezóny podle mluvčího Ministerstva průmyslu a obchodu Tomáše Bartovského přesně určuje ministerská vyhláška, která uvádí, že pokud jsou splněny určité předpoklady, musí být dodáváno teplo v období mezi 1. zářím a 31. květnem následujícího roku. "Dá se tedy říci, že topná sezóna v České republice trvá 10 měsíců. To ovšem neznamená, že se začíná topit hned 1. září. Ta vyhláška jasně stanovuje, za jaké situace má začít být teplo dodáváno," uvedl Tomáš Bartovský a upřesnil, že se jedná o situaci, kdy po dva následující dny klesne průměrná teplota pod 13 °C a předpověď předpokládá, že následující den se teplota pod těmito 13 stupni také udrží. "V takové situaci má dodavatel povinnost zahájit dodávání tepla," doplnil.

Nájemník, kterému vlastník domu tvrdí, že topná sezóna ještě nezačala, se může obrátit na Státní energetickou inspekci, která na dodávky tepla dohlíží. "Státní energetická inspekce je organizovaná podobně jako Česká obchodní inspekce, tedy má svoje krajské inspektoráty. Její "moc" zasahuje do každého kraje a je schopná reagovat flexibilně. Inspektoři prostě mohou dorazit na místo a případ prošetřit," vysvětlil Tomáš Bartovský.

Podobná pravidla s dodávkami tepla jako pro bytové domy platí i pro kancelářské prostory. Zaměstnanec má právo, aby byly prostory, ve kterých má pracovat, vytápěny. Tato pravidla pak podle mluvčího Bartovského stanovuje česká legislativa.

autoři: ada , vij , lvb
Spustit audio

Více z pořadu