Nahoru po svých, dolů na koloběžce. Takový byl výlet prázdninového zpravodaje na Ještěd

8. červenec 2016

Prázdninový zpravodaj Radiožurnálu vyrazil na Ještěd. A potkal tam stovky lidí, které k dominantě Libereckého kraje přilákalo hlavně ideální počasí na výlety. Nejvíc turistů k vysílači v nadmořské výšce 1012 metrů vyrazilo lanovkou.

Na Ještěd se ale dostanete i jinak. Z centrálního parkoviště dojdete k lanovce asi za 7 minut. „Je to dominanta tohoto kraje, tak se tam chceme podívat,“ říká ve frontě na lanovku Veronika z Vysokého Mýta. Má v plánu vyjet nahoru lanovkou a dolů sejít po svých.

Základní zpáteční jízdenka na Ještěd stojí 149 korun a cesta nahoru trvá pouhé 4 minuty. Pokud ale chcete udělat něco pro své zdraví, tak se můžete vydat pěšky. Část cesty jdete i po sjezdovce, a že je cesta náročná potvrzuje i další turista, kterého reportér Radiožurnálu potkal.

Cesta až na vrchol mu trvala tři čtvrtě hodiny. Dá se jít ale i po méně strmé cestě, případně dojet nahoru autem nebo na motorce. Při dobrém počasí výlet určitě stojí za to!

Dolů můžete jet na koloběžce, které na vrcholu půjčují za 120 korun. Provozovatel půjčovny Martin Březovský říká, že nejrychlejší zákazník sjel dolů za 7 minut. Kvůli bezpečnosti půjčují s koloběžkou i reflexní vestu a přilbu.

autoři: jch , ova
Spustit audio