Nahlédněte meteorologům pod pokličku. Den otevřených dveří chystají o víkendu po celé republice

24. březen 2017

Poslední březnový víkend si můžete užít také třeba v Krušných horách na karnevalu v Bublavě. V pražských Horních Počernicích si prohlédnete čistírnu odpadních vod a na teologické fakultě v Českých Budějovicích přichystali experimentální den pro děti nazvaný Vědecky! Hezkou sobotu a neděli!

Pojďte se v sobotu podívat, kde a jak se předpovídá počasí. Český hydrometeorologický ústav přichystal den otevřených dveří na několika svých pracovištích. Podívat se můžete do pražských Komořan, na Libuš, do Ostravy, Brna, Českých Budějovic, do Ústí nad Labem a na další místa.

Praha: UMTrh, gastronomie i retro zoo

Nenechte si v sobotu ujít mimořádné prohlídky čistírny odpadních vod v Horních Počernicích v Praze. Začínají v 9 hodin.

V zoo v Praze začíná v sobotu 86. návštěvnická sezona. Slavnostní zahájení je naplánováno na 11 hodin. Slavnost se ponese v retro stylu 70. let. Zúčastní se i děti z fotografie z roku 1975 zachycující pětadvacetimiliontého návštěvníka zoo. Ve 14 hodin začne v Gočárových domech vernisáž věnovaná historii zoo.


Na Novoměstské radnici v Praze navštivte v sobotu Festival delikátních chutí.

Pravidelná a oblíbená akce UMTrh, nabízí prostor pro aktivní umělce a designéry, kteří mají zájem vystavovat a prodávat svá díla a produkty široké veřejnosti. Vždy poslední víkend v měsíci, market obsazuje prostor před hotelem Intecontinental. Tentokrát ho ovšem najdete v Továrně v pražských Holešovicích.

Čeká vás spousta uměleckých děl, zajímavé designové produkty, kvalitní jídlo, ale i velmi bohatý kulturní program. Těšit se můžete například na sobotní workshop beatboxu, který v neděli vyvrcholí soutěží pod vedením Jara Cossigy. Přichystané jsou i workshopy pro děti, live painting či oblíbený komixátor od kluků z Já na tom dělám. Chybět nebudou ani zábavné stand-upy a zbytek času vyplní skvělý lokální DJ Lil Rowa.

Na Novoměstské radnici v Praze navštivte v sobotu Festival delikátních chutí, který představí speciality mnoha kontinentů. Vstup zdarma.

Výstava Magičtí Lucemburkové se přesouvá do Prahy

Ve Veletržním paláci v Praze si můžete prohlédnout nové dílo čínského umělce Aj Wej-weje. Vzniklo přímo pro Národní galerii v Praze, jmenuje se Zákon cesty a týká se tématu migrace.

Uprchlíky ukazuje tak, jak je v očích autora vnímá západní svět – jako nelidskou hmotu bez vlastní identity, jména a životního příběhu. Dílo sestává z naddimenzovaného nafukovacího člunu a panáků bez tváře symbolizujících dnešní migranty, kteří hledají náročnou cestou po moři nový život a štěstí.

Čtěte také

Výstava Magičtí Lucemburkové se přesouvá do Prahy. Exponáty připomínající tento pro české dějiny významný šlechtický rod hostí Křížová chodba v prostorách Karolina Univerzity Karlovy.

Uvidíte modely českých památek – hradu Karlštejn či svatovítské katedrály. K vidění jsou také kopie koruny Svaté říše římské, svatováclavské koruny a nyní i koruny, kterou byl Karel IV. v Cáchách korunován na římského krále.

Náprstkovo muzeum

Výstava s názvem Architektura VII. dne v pražském Centru současného umění DOX ukazuje historii kostelů, které byly v Polsku postaveny mezi roky 1945 a 1989. Kostely vznikaly i přes odpor komunistického státu vůči náboženství. Expozice otevřená až do 22. května představí fotografie, diagramy, mapy a krátké příběhy přímo ze stavenišť kostelů.

Příběh Tibetu vypráví nová výstava v pražském Náprstkově muzeu. Jsou na ní k vidění sbírky muzea i fotografie kameramana Josefa Vaniše. Ten jako jeden z prvních Čechů natáčel o Tibetu v padesátých letech minulého století dokument.

Středočeský kraj: Kutnohorská galerie GASK zahajuje výstavní sezónu

Nenechte si v sobotu od 16 hodin ujít vernisáž v kutnohorské galerie GASK u příležitosti zahájení nové výstavní sezóny. Slibuje totiž bohatý program – Odložený případ od Josefa Hnízdila a Bohu k slávě, městu ku prospěchu, koncerty Sylvie Krobové a Jiřího B. Reidingera, Pepy Nose i Roberta Křesťana a Druhé trávy.

Čtěte také

Jihočeský kraj: V Českých Budějovicích jdou na děti Vědecky!

Na Teologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích začíná v sobotu v 9 hodin experimentální den pro děti s názvem Vědecky! Děti se zábavnou formou seznámí s činnostmi a oblastmi, kterým se fakulta věnuje.


Ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích navštivte Výstavu nazvanou Miloslav Troup – Paříž, Paříž.

Třímetrová pomlázka i výjevy ukřižování Krista ve skleněných lahvích lákají na velikonoční výstavu, která začala v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Kolekce nabízí i prostor, kde si děti zkusí cvrnkání kuliček. Výstava potrvá do 23. dubna.

Velkoformátové fotografie Evy Výborné představuje Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích. Výstava s názvem Tvary ticha ukazuje autorčinu tvorbu z posledních let s využitím barevných filtrů.

Wortnerův dům, výstavní sály Alšovy jihočeské galerie v Českých Budějovicích, nabízí možnost zhlédnout pařížské práce malíře a ilustrátora Miloslava Troupa, který se narodil před sto lety. Budějovická výstava přibližuje nejcennější část jeho díla a je součástí série výstav uspořádaných k Troupovu jubileu.

Autoři výstavy se chtějí přičinit o to, aby se Troup coby významný představitel tzv. pařížské školy vrátil do širšího povědomí. Výstavu nazvanou Miloslav Troup – Paříž, Paříž je možno ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích navštívit do 16. dubna.

Lyžařský areál Bublava

Karlovarský kraj: Bublavské svahy v Krušných horách rozjásá tradiční karneval

Od 10 hodin vás v Bublavě čeká diskotéka na sněhu, soutěže o nejlepší masky a grilování. A hlavně – masky mají lyžování v sobotu zdarma. Přijďte si i letos užít jedno z posledních lyžování této sezóny na stále výborně zasněžených sjezdovkách. O den později, tedy v neděli, pak Bublava zažije poslední lyžařské závody letošní sezony.

Ústecký kraj: Příběh paneláků představí výstava v ústeckém parku

Příběh paneláků v Ústeckém kraji je název venkovní výstavy, která přibližuje architekturu sídlišť na severu Čech. Právě na sídlištích žije podle posledního sčítání přes 40 procent obyvatel kraje. Podoba hromadného bydlení, jak ukazuje výstava přístupná v parku před Krajským soudem v Ústí nad Labem, je velmi pestrá.

Litvínovské Sídliště Stalinových závodů navrhli po druhé světové válce představitelé meziválečné avantgardy pro zaměstnance chemičky. Kromě cihlových domů a řadových domků a dvojdomků je jeho součástí i slavný koldům Evžena Linharta a Václava Hilského zapsaný v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky.

Královéhradecký kraj: Benefiční koncert v hradeckém kostele podpoří hospic pro nenarozené děti

V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Hradci Králové začíná v sobotu v 18 hodin benefiční koncert na podporu Perinatálního hospice Dítě v srdci.

Expozice Portmonea

Pardubický kraj: Zavítejte do litomyšlského Portmonea nebo do chrudimského loutkářského muzea

V muzeu v Litomyšli začíná v sobotu výstava Historické fotografie Portmonea. Představí snímky pořízené v minulosti v interiéru i exteriéru Portmonea od dob Josefa Portmana a Josefa Váchala až do otevření muzea v roce 1993.

Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi zahájilo výstavu s názvem Věra Říčařová: Hrát si. Expozice návštěvníkům vůbec poprvé představí volnou výtvarnou tvorbu známé loutkářky. Lze ji zařadit na pomezí naivní a automatické kresby.

Vysočina: Jihlavská galerie pod širým nebem zve k prohlídce netradičních obrazů


Navštivte o víkendu přehlídku amatérských loutkářských souborů Třebíčské loutkářské jaro.

Dvanáct obrazů namalovaných na netradičních materiálech si mohou prohlédnout návštěvníci nové originální galerie Nonstrop v Jihlavě. Autorem obrazů je Ivo Návrat, telčský akademický malíř a učitel na Střední umělecké škole grafické v Jihlavě. Galerie pod širým nebem vznikla v nejužší jihlavské ulici Malá Lazebnická.

Jihomoravský kraj: V Brně zazpívá Macy Gray

V bývalé brněnské káznici v Bratislavské ulici navštivte v sobotu od 11 hodin charitativní módní projekt Fashion Event Dotek. Výtěžek půjde na potřeby neziskové organizace Mamma Help, která pomáhá pacientkám v boji s rakovinou prsu.

V brněnském Sono Centru má v sobotu koncert americká zpěvačka Macy Gray.

Petřkovická venuše

Moravskoslezský kraj: Ostrava slaví 750. výročí a otevírá výstavu Ostrava nevídaná

Ostravské muzeum otevírá výstavu nazvanou Ostrava nevídaná, kterou připravilo při příležitosti 750. výročí první písemné zmínky o městě. Výstava ukazuje některé dosud nevystavované exponáty a historicky vzácné předměty.

K vidění bude i takzvaná druhá Petřkovická venuše nalezená společně se známější soškou. Zcela poprvé bude vystaven třeba i mamutí kel náhodně objevený před několika lety v řece Odře.

Nová výstava v Dolních Vítkovicích připomíná stavbu československého pohraničního opevnění. Přístupná bude od soboty v areálu dolu Hlubina, konkrétně pod těžní věží. Expozice nazvaná Vítkovická ocel pro obranu republiky se zaměřuje především na podíl někdejších Vítkovických železáren při výstavbě této obranné linie.

Zlínský kraj: Slovácké muzeum v Uherském Hradišti otevřelo výstavu Z deníku archeologa

Slovácké muzeum prezentuje výsledky nejnovějších archeologických výzkumů na Uherskohradišťsku. Návštěvníci si mohou prohlédnout také rekonstrukci rituálního hrobu z Kunovic. Byl nalezen v roce 2013 a ležel v něm asi dvacetiletý muž a jen o několik let starší žena. Okolo nich byly uloženy zvířecí obětiny a vyskládány fragmenty keramických nádob.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu