Nahé Španělky zatkla na splitské pláži policie

4. září 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Dálnice mezi Záhřebem a Splitem dopravní situaci v Chorvatsku nezlepšila. Nahé Španělky pobouřily domorodce. Kvůli návštěvě klubu skončili u chorvatského reprezentačního týmu tři nejlepší fotbalisté. Hudební festival v Dubrovniku navštívil legendární agent 007.

Druhé tubusy v tunelech Svety Rok a Mala Kapela nejsou luxusem, ale nezbytností. Dnešní vydání listu Slobodna Dalmacija píše, že dokončení staveb je pro Chorvatsko prioritou. Země sice má dva roky novou dálnici mezi Záhřebem a Splitem, ale ta situaci nezlepšila.V turistické sezóně se před tunely tvoří dlouhé kolony, a to velmi zpomaluje provoz. List dodává, že pokud je problémem 60 miliónu eur, které jsou na dokončení potřeba, mohlo by si Chorvatsko peníze pujčit od Evropské unie.

Policie zatkla na splitské pláži Kašjuni šest Španělek. Ženy ve věku 27 až 32 let se v podvečerních hodinách koupali nahé a udajně se osahávaly po celém těle. Kvůli tomu se na na místě pohádalo několik Chorvatů s cizími turisty a hrozilo i fyzické napadnutí. Chorvaté chtěli, aby se Španělky přestaly takhle chovat nebo opustily pláž. Když se tak nestalo, přivolali policii.

Tři dny před prvním kvalifikačním fotbalovým utkáním mezi Chorvatskem a Ruskem reprezentační trenér Slaven Bilić vyhodil z týmu tři nejlepší hráče. Jsou to Ivica Olić, Boško Balaban a Darijo Srna. Důvodem je jejich výlet do nočního klubu Fontana v Záhřebu v době, kdy měli být v karanténě. Nikdo by se ovšem o kousku reprezentačních hráčů nedozvěděl, kdyby se v baru v noci nestřílelo. Policie pak identifikovala všechny přítomné, a mezi nimi i tři fotbalisty.

Hudební festival Julian Rachlin and Friends, který se stal událostí kulturního léta v Dubrovniku, navštívil zvláštní host. A nebyl to nikdo jiný, než známý představitel agenta 007 Roger Moore. Devětasedmdesátiletý James Bond byl za pár pozdravných slov odměněn několikaminutovým bouřlivým potleskem.

Doprava

Z chorvatských cest ani hraničních přechodů nemáme hlášeny žádné problémy. Večer si ale dávejte pozor v turistických centrech a na odbočkách do vnitrozemí.

Ceny a kurzy

Ceny pohonných hmot se nemění. V síti čerpacích stanic INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 rovných 8 kun. Nafta stojí 7,60 kuna. U jiných benzinových čerpadel jsou pohonné hmoty o něco dražší, někde i o 50 lipa. Pokud potřebujete vyměnit peníze, dobrá zpráva. Chorvatská měna vuči naší koruně oslabila, takže za sto českých korun dostanete 25,97 kuna. Za 1 euro je 7 kun 32 lipa.

Počasí

U Jadranu bude i zítra slunečno. Ranní teploty 16 až 21, odpolední vystoupí na 25 až 30 stupňů. Foukat bude slabý, většinou severozápadní vítr.

Na jachtaře čeká proměnlivý vítr 5 až 15 uzlů, na jižním Jadranu 8 až 19 uzlů. Moře bude mezi jedničkou a dvojkou, místy, hlavně na jihu trojka. Viditelnost 20 až 30 kilometrů.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu